Zupa pieczarkowa z serkiem topionym to pyszna, aromatyczna i sycąca zupa, którą najczęściej gotuję, gdy zostaje mi trochę rosołu z obiadu z poprzedniego dnia. Doskonała propozycja na rodzinny obiad. Podać ją można z ziemniakami, makaronem albo z grzankami czy groszkiem ptysiowym. W moim domu wszyscy lubimy pieczarki, dlatego też taką zupę jemy z apetytem. A Wy lubicie takie zupy?
Składniki na zupę pieczarkową z serkiem topionym:
* około 2,5 l rosołu+ osobno 500 ml rosołu
* około 700 g pieczarek
* 1 cebula
* 4 większe ziemniaki
* 2 większe kawałki marchewki z rosołu
* 200 g kremowego serka topionego (użyłam złoty ementaler SERTOP)
* 2 łyżki masła
* natka pietruszki
* 1 łyżka mąki+ pół szklanki wody
Wykonanie:
Pieczarki pokroić w pół plasterki, cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć pieczarki razem z cebulą. Podsmażone warzywa przełożyć do garnka. Ziemniaki obrać, pokroić w małą kostkę, marchewkę z rosołu pokroić w kostkę, również przełożyć je do garnka. Całość zalać rosołem. Gotować na średnio nagrzanym palniku grzewczym pod przykryciem do miękkości ziemniaków. Mąkę rozmieszać w pół szklanki wody. Wlać to do garnka, wymieszać. Pozostałe 500 ml rosołu zagotować, dodać do tego serki topione, mieszać do czasu aż serki się rozpuszczą. Całość wlać do zupy pieczarkowej.
Po wlaniu zupy na talerz, przed podaniem posypać na wierzch posiekaną natkę pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)