CIASTKA Z MASŁEM ORZECHOWYM I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Ciastka z masłem orzechowym i białą czekoladą z tego przepisu wychodzą kruche, delikatne i mocno orzechowe. Przepis na nie jest bardzo prosty, wystarczy zamieszać składniki co zajmie maksymalnie 15 minut a potem już tylko 20 minut pieczenia. Te kilkadziesiąt minut wystarczy, by cieszyć się pysznymi, domowymi ciastkami. Są tak smaczne, że trudno zatrzymać się na jednym ciastku :)
Składniki na ciastka z masłem orzechowym i białą czekoladą (około 18 większych ciastek):
* 100 g masła w temperaturze pokojowej
* 120 g masła orzechowego
* 1 jajko
* 100 g cukru
* 170 g mąki pszennej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 60 g kropelek czekoladowych z białej czekolady

Wykonanie:
W misce wymieszać mikserem masło z masłem orzechowym. Dodać całe jajko i cukier, ponownie wymieszać. Wsypać cukier i proszek do pieczenia, ponownie wymieszać mikserem, aby składniki się połączyły. Na końcu wsypać kropelki czekoladowe, delikatnie wymieszać szpatułką.
Przy pomocy łyżki nabierać odrobinę ciasta, formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w większej od siebie odległości, ponieważ ciastka podczas pieczenia lekko się spłaszczą.
Piekarnik nagrzać do 160'C, piec ciastka około 20 minut.
Ciastka od razu po upieczeniu są miękkie, ale po chwili staną się twardsze.








 

2 komentarze:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)