Domowe lody śmietankowo- wiśniowe do przygotowania są w kilka chwil (nie licząc czasu na ich mrożenie) i nie potrzeba tu żadnej maszynki. Są przepyszne, kremowe, z wyraźnym smakiem śmietankowym i wiśniowym, idealne na deser. Aby wykonać takie lody wystarczy tylko śmietanka, mleko skondensowane słodzone i variegato wiśniowe. Potem już tylko mrożenie i można cieszyć się smakiem cudownych domowych lodów.
Składniki na domowe lody śmietankowo- wiśniowe:
* 500 ml śmietany kremówki 36%
* 1 puszka (400g) mleka skondensowanego słodzonego
* variegato wiśniowe (więcej o variegato kliknij tutaj)
Wykonanie:
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić przy pomocy miksera na sztywno. Dodać mleko skondensowane, dobrze połączyć składniki. Następnie połowę masy wylać do pudełka, w którym będą mrożone lody. Na wierzchu zrobić kilka "kleksów" variegato wiśniowego, patyczkiem zrobić delikatne wzorki. Na wierzch wylać drugą część lodów, ponownie zrobić "kleksy" z variegato i patyczkiem zrobić wzorki. Pojemnik zamknąć i włożyć do zamrażalnika na conajmniej 6 godzin a najlepiej na całą noc.
Lody przed nakładaniem należy wyjąć na około 4-5 minut wcześniej z zamrażalnika.
Wyglądają obłędnie. Zrobię z musem z czarnej porzeczki.
OdpowiedzUsuńDziękuję za inspirację 😁
Życzę smacznego :)
UsuńIle lodów wychodzi z takiej porcji?
OdpowiedzUsuńWyszło mi około 600-700 ml lodów :)
UsuńWyglądają obłędnie i napewno tak smakuja
OdpowiedzUsuńA czy można dodać dżem wiśniowy?
OdpowiedzUsuńOczywiście :)
Usuń