DOMOWY CHLEB PSZENNY Z MAKIEM

Domowy chleb pszenny z makiem jest miękki, puszysty i szybki w przygotowaniu. Najlepszy jeszcze ciepły (choć to nie zdrowe), posmarowany masłem- najlepiej domowym- i dżemem truskawkowym. Chleb ten dobrze się kroi zaraz po wyjęciu go z piekarnika, wtedy w domu unosi się cudowny zapach pysznego, domowego pieczywa. Kiedyś nie znosiłam zabawy z ciastem drożdżowym i nigdy bym nie pomyślała, że tak nagle coś mi się odmieni i zacznę piec domowy chleb. Teraz piekę go praktycznie kilka razy w tygodniu. Bo domowe najlepsze i niczemu nie równa się temu ze sklepowych półek :)

Przepisy na inne chleby lub bułki--> kliknij tutaj
Domowe masło--> kliknij tutaj

Składniki na domowy chleb pszenny z makiem:
Zaczyn:
* 50 ml mleka
* 1 łyżka mąki pszennej
* 1 łyżeczka cukru
* 25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży

Ciasto na chleb:
* 550 g mąki pszennej
* 2 łyżki rozpuszczonego masła
* 330 ml letniej wody
* 1 płaska łyżeczka soli

Dodatkowo:
* mak do posypania na wierzch

Wykonanie:
Chleb należy rozpocząć od wykonania zaczynu. Do miski wkruszyć drożdże (wsypać świeże), dodać cukier, wlać letnie mleko. Wymieszać, aby drożdże się rozpuściły. Wsypać mąkę, ponownie zamieszać. Miskę z zaczynem zakryć ścierką, odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.
Po tym czasie do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałe składniki (oprócz maku). Robotem z hakiem do ciasta drożdżowego wyrobić ciasto. Ponownie zakryć ścierką, odstawić ciasto na godzinę.
Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto od razu z miski przełożyć do formy. Na wierzchu posypać mak.
Piekarnik nagrzać do 190'C, piec chleb około 30 minut.
Chleb po upieczeniu wyjąć z formy, studzić na kratce.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)