KRUCHE CIASTO Z BUDYNIEM I RABARBAREM

Sezon na rabarbar w pełni, więc nie mogło zabraknąć ciasta. Tym razem przygotowałam kruche ciasto z budyniem i rabarbarem. Jest ono przepyszne, delikatne, słodyczy ciasta przełamuje kwaśny rabarbar. Jest bardzo proste w przygotowaniu i nie ma przy nim wiele pracy. Uwielbiam rabarbar i co roku jak tylko pojawia się w warzywniakach od razu piekę ciasto. Idealnie nadaje się również do kompotów i deserów. A Wy lubicie rabarbar?

Przepis na kruche ciasto z rabarbarem i bezową pianką--> kliknij tutaj
Przepis na błyskawiczne ciasto z rabarbarem--> kliknij tutaj
Przepis na ucierane ciasto z rabarbarem--> kliknij tutaj


Składniki na kruche ciasto z budyniem i rabarbarem (blacha kwadratowa 24 cm):
Kruche ciasto:
* 300 g mąki pszennej
* 200 g masła w temperaturze pokojowej 
* 2 łyżki cukru pudru
* 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
*2 żółtka
* 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%

Masa budyniowa:
* 1 litr mleka
* 3 paczki (po 40 g każda) budyniu śmietankowego
* 5 łyżek cukru

Dodatkowo:
* około 500 g rabarbaru
* cukier puder do posypania na wierzch

Wykonanie:
Wszystkie składniki na kruche ciasto umieścić w misce. Dłonią zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Podzielić je na 2 kawałki (3/4 i 1/4). Mniejszą część ciasta owinąć folią spożywczą, włożyć do zamrażalnika. Większą część ciasta wyłożyć na dnie blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Widelcem nakłuć ciasto w kilku miejscach. Piekarnik nagrzać do 160'C, podpiec spód około 15 minut.
W tym czasie ugotować budyń. 800 ml mleka wlać do garnka, doprowadzić do wrzenia. Pozostałe 200 ml wymieszać z proszkiem budyniowym i cukrem. Do gorącego mleka wlać mleko z budyniem. Ugotować budyń ciągle mieszając, aby nie było grudek.
Rabarbar pokroić na mniejsze kawałki około 0,5 cm.
Na podpieczony spód równomiernie rozłożyć rabarbar. Na wierzch wylać cały, jeszcze gorący budyń. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach mniejszą część ciasta.
Blachę z ciastem włożyć ponownie do piekarnika nagrzanego do 160'C, piec około 25-30 minut.
Upieczone ciasto dobrze wystudzić, przed podaniem można posypać cukrem pudrem.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)