Składniki na kaszankę pieczoną z jabłkiem i cebulą:
* 3 dobrej jakości kaszanki (użyłam kaszanki od Wiejski Skład)
* 2 cebule
* 1 większe winne jabłko
* 2 łyżki masła
* pół łyżeczki majeranku
Wykonanie:
Cebulę obrać, pokroić w piórka. Jabłka oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w cieńsze plasterki. Kaszanki nakłuć widelcem z każdej strony.
Na patelni rozgrzać łyżkę masła, zeszklić cebulę, pod koniec dodać majeranek.
Większą część cebuli wyłożyć na dnie naczynia do zapiekania, na to położyć kaszanki a na nie wyłożyć resztę cebuli.
Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać jabłka, chwilę podsmażać aż jabłka zmiękną. Poukładać je pomiędzy kaszankami.
Piekarnik nagrzać do 160'C, piec kaszanki około 30-35 minut.
Kaszanki można przygotować na grilla, wtedy należy na folię spożywczą wyłożyć po jednej kaszance, po bokach odrobina cebuli i jabłek. Folię zawinąć i piec kaszanki na grillu.
Pyszne. 👍😀
OdpowiedzUsuńMam pytanie. Czy mam piec góra dół.
OdpowiedzUsuńtak :)
Usuń