KASZANKA PIECZONA Z JABŁKIEM I CEBULĄ

Kaszanka pieczona z jabłkiem i cebulą to coś co kojarzy mi się z latem, słoneczkiem i grillowaniem. Niestety pogoda u mnie nie dopisuje, by rozpalić grilla, dlatego też przygotowałam kaszanki w piekarniku. Jest to proste i szybkie danie, do którego podać można pieczone ziemniaczki i już mamy smaczny obiad. Można ją też podać z pajdą chleba jako ciepły posiłek na kolację. My lubimy kaszankę a Wy?
Składniki na kaszankę pieczoną z jabłkiem i cebulą:
* 3 dobrej jakości kaszanki (użyłam kaszanki od Wiejski Skład)
* 2 cebule
* 1 większe winne jabłko
* 2 łyżki masła
* pół łyżeczki majeranku

Wykonanie:
Cebulę obrać, pokroić w piórka. Jabłka oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w cieńsze plasterki. Kaszanki nakłuć widelcem z każdej strony.
Na patelni rozgrzać łyżkę masła, zeszklić cebulę, pod koniec dodać majeranek. 
Większą część cebuli wyłożyć na dnie naczynia do zapiekania, na to położyć kaszanki a na nie wyłożyć resztę cebuli.
Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać jabłka, chwilę podsmażać aż jabłka zmiękną. Poukładać je pomiędzy kaszankami.
Piekarnik nagrzać do 160'C, piec kaszanki około 30-35 minut.

Kaszanki można przygotować na grilla, wtedy należy na folię spożywczą wyłożyć po jednej kaszance, po bokach odrobina cebuli i jabłek. Folię zawinąć i piec kaszanki na grillu.

















3 komentarze:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)