PUSZYSTE BUŁKI Z MARMOLADĄ WIELOOWOCOWĄ

Puszyste bułki z marmoladą wieloowocową piekę bardzo często. Są pyszne, puszyste, miękkie i bardzo długo zachowują swoją świeżość. Doskonałe na śniadanie, słodką kolację lub tak po prostu jako przekąska. Nadziewać je można dowolną marmoladą lub dżemem o ulubionym smaku. Powiem Wam, że wyszły obłędne i zniknęły bardzo szybko, chyba pora upiec kolejne :)
Składniki na puszyste bułki z marmoladą wieloowocową (około 12 sztuk):
* 500 g mąki pszennej
* 1 łyżeczka cukru
* 25 g świeżych drożdży
* 250 ml mleka
* 1 jajko
* 80 g masła
Dodatkowo:
* 1 jajko
* cukier puder do posypania
* mały słoik marmolady wieloowocowej

Wykonanie:
Do miski pokruszyć drożdże, wsypać cukier, wlać 1/4 szklanki letniego mleka, wymieszać, aby drożdże i cukier się rozpuściły. Wsypać 1 łyżkę mąki, ponownie wymieszać. Miskę zakryć ścierką i odstawić na około 15 minut, aby zaczyn podrósł.
Po tym czasie do zaczynu dodać 500 g mąki, pozostałe mleko, wbić całe jajko i wlać rozpuszczone masło. Ciasto dobrze wyrobić dłonią lub przy pomocy robota z odpowiednimi hakami do ciasta drożdżowego. Ponownie miskę zakryć ścierką, ciasto odstawić na 60 minut. Powinno w tym czasie podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć z miski na stolnicę lekko podsypaną mąką. Ciasto lekko wyrobić dłonią, bardzo krótko. Podzielić je na 12 części. Każdą część lekko spłaszczyć, na środku położyć łyżeczkę marmolady. Zwijamy w kulkę i dokładnie zlepiamy brzegi, by marmolada nie wypłynęła w czasie pieczenia.
Bułki ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w lekkich odstępach od siebie. Ponownie zakryć ścierką, odstawić na 15-20 minut. Po tym czasie bułki posmarować z wierzchu rozklepanym jajkiem.
piekarnik nagrzać do 170'C, piec bułki około 25-26 minut.
Przestudzone można posypać cukrem pudrem.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)