RÓŻKI DROŻDŻOWE Z JABŁKIEM

Różki drożdżowe z jabłkiem podczas pieczenia pachną nieziemsko. Uwielbiam jak w moim domu roznosi się zapach ciasta drożdżowego. Pyszne, puszyste, pełne nadzienia jabłkowego. Tak przygotowane drożdżowe ciastka doskonale sprawdzą się do popołudniowej kawki, jako przekąska w szkole, w pracy, na spacerze czy pikniku rodzinnym. Wystarczy posypać je cukrem pudrem i zajadać ;)
Składniki na różki drożdżowe z jabłkiem (około 18 sztuk):
* 300 g mąki pszennej
* 25 g świeżych drożdży
* 2 łyżki cukru
* 3/4 szklanki mleka
* 2 żółtka (białka będą potrzebne na końcu)
* 80 g masła
Dodatkowo:
* 2 białka (pozostałe po żółtkach)
* jabłka prażone (użyłam Orzech)
* cukier puder do posypania

Wykonanie:
Do miski pokruszyć drożdże, wsypać cukier, wlać 1/4 szklanki letniego mleka, wymieszać, aby drożdże i cukier się rozpuściły. Wsypać 1 łyżkę mąki, ponownie wymieszać. Miskę zakryć ścierką i odstawić na około 15 minut, aby zaczyn podrósł.
Po tym czasie do zaczynu dodać pozostałą mąkę, mleko, 2 żółtka i wlać rozpuszczone masło. Ciasto dobrze wyrobić dłonią lub przy pomocy robota z odpowiednimi hakami do ciasta drożdżowego. Ponownie miskę zakryć ścierką, ciasto odstawić na 60 minut. Powinno w tym czasie podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć z miski na stolnicę lekko podsypaną mąką. Ciasto lekko wyrobić dłonią, bardzo krótko.
Następnie ciasto rozwałkować na kształt kwadratu o grubości ciasta około 5 mm. Radełkiem wycinać kwadraty o długości boku około 10 cm. Na środku wyłożyć po łyżeczce nadzienia. Dwa przeciwległe rogi zlepić ze sobą, by powstał trójkąt, zlepić również boki. Tak przygotowane ciastka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć i odstawić na 15-20 minut.
Ciastka posmarować lekko rozklepanym białkiem. Piekarnik nagrzać do 180'C, piec ciastka około 20-25 minut.
Przestudzone można posypać cukrem pudrem.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)