ZIEMNIACZANE SPIRALKI

Ziemniaczane spiralki to doskonały dodatek obiadowy, który świetnie pasuje z mięsem i ulubioną surówką. Doskonale smakują, a wyglądają obłędnie. Do zrobienia dosłownie w chwilę, potrzebne do tego są tylko ziemniaki, patyczki do szaszłyka i nóż. Poprzez posypanie ich za każdym razem inną przyprawą otrzymamy zupełnie inny ich smak. Moja córka nazwała je "zakręcone frytki" :)

Składniki na ziemniaczane spiralki:
* 5 ziemniaków
* 5 patyczków do szaszłyka
* odrobina oleju
* sól
* przyprawa do ziemniaków

Wykonanie:
Ziemniaki w całości ze skórką dobrze umyć, osuszyć. Przez środek ziemniaka przebić patyczek do szaszłyka. Za pomocą noża pod kątem nacinać ziemniaka tworząc plasterki. Naciętego ziemniaka rozciągać wzdłuż patyczka, tak aby powstała spirala. Skropić je lekko olejem (ja użyłam oleju w spray), posypać z każdej strony solą i przyprawą do ziemniaków. Tak przygotowane spiralki ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 
Piekarnik nagrzać do 180'C, piec ziemniaki około 40-45 minut. W połowie pieczenia najlepiej ziemniaki odwrócić na drugą stronę.









4 komentarze:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)