ŁATWE CIASTO Z BORÓWKAMI, CZEREŚNIAMI I KRUSZONKĄ

Łatwe ciasto z borówkami, czereśniami i kruszonką to miękkie, delikatne i puszyste ciasto, przy którym nie ma wcale dużo pracy. Wystarczy wymieszać składniki i upiec. Owoce można tu użyć dowolnie, kto co lubi. Teraz sezon owocowy trwa w najlepsze i z każdymi owocami ciasto będzie smakowało inaczej :) Ciasto to, dzięki temu, że nie wymaga sporo pracy i czasu doskonale nadaje się w sytuacji "jadą goście", ponieważ rozkroić je można praktycznie zaraz po upieczeniu. 

Składniki na łatwe ciasto z borówkami, czereśniami i kruszonką (blacha kwadratowa 24 cm):
* 4 jajka
* 3/4 szklanki cukru
* 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
* 1 szklanka oleju
* 1,5 szklanki mąki pszennej
* poł szklanki mąki ziemniaczanej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* około 200 g czereśni bez pestek
* 250 g borówek amerykańskich
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej do obtoczenia owoców
Kruszonka:
* 100 g mąki pszennej
* 50 g cukru
* 50 g masła

Wykonanie:
Do miski wbić całe jajka, wsypać cukier i cukier waniliowy. Całość wymieszać mikserem na puszysta masę. Następnie nie przerywając pracy miksera stopniowo wlewać olej, wymieszać. Do masy jajecznej przez sitko przesiać obie mąki i proszek do pieczenia. Całość delikatnie połączyć drewniana łyżką. Blachę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać wierzch.
Z czereśni usunąć pestki (można je również przeciąć na pół). Owoce dobrze wymieszać z łyżką mąki ziemniaczanej. Tak przygotowane owoce posypać na wierzch ciasta.
Masło (w temperaturze pokojowej) połączyć z cukrem i stopniowo dodawać mąkę. Rozcierać masę w dłoniach tak, by powstawały grudki (mniejsze i większe). Tak przygotowaną kruszonką posypać ciasto.
Piekarnik nagrzać do 180'C, piec ciasto około 40 minut.
Wierzch można posypać cukrem pudrem albo polać lukrem zrobionym z cukru pudru, wody i kilku kropel soku z cytryny.




6 komentarzy:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)

Copyright © Zrób to smacznie , Blogger