Ryż z truskawkami może być przygotowany na deser, a także obiad na słodko. Uwielbiany jest zarówno przez dzieci jak i dorosłych. Pamiętam taki deser z dzieciństwa, teraz jako matka sama często w sezonie truskawkowym przygotowuję go mojej córce. Pracy przy nim niewiele, więc na obecnie upalne dni jest to doskonały lekki posiłek. Oj jakże bym chciała, aby sezon truskawkowy trwał cały rok ;)
Składniki na ryż z truskawkami:
* 1 saszetka (100 g) białego ryżu
* 250 ml mleka
* 750 ml wody
* 250 g truskawek+ kilka do dekoracji na wierzch
* 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (użyłam jogurt Skyr)
* 1 łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
* płaskie pół łyżeczki soli
Wykonanie:
Do garnka wlać mleko i wodę, wsypać sól, zagotować. Do gotującej się wody z mlekiem włożyć saszetkę ryżu, ugotować go do miękkości, aby był sypki a nie rozgotowany. Saszetkę wyjąć, odsączyć z wody na durszlaku.
Truskawki odszypułkować, umyć i osuszyć. Umieścić je w misce, dodać jogurt naturalny i cukier waniliowy. Całość zmiksować przy pomocy blendera.
Ryż wyjąć z saszetki na talerze, polać sosem truskawkowym. Wierzch udekorować truskawkami.
bardzo lubię taki ryż
OdpowiedzUsuń