Chrupiące ogórki małosolne na sucho to bardzo prosty sposób na pyszne ogórki. Bez zalewy, bez długiego czasu ich przygotowania. Wystarczy wszystko włożyć do woreczka, szczelnie go zamknąć i już kolejnego dnia cieszyć się pysznymi, chrupiącymi ogórkami. Przyznam, że o metodzie "na sucho" słyszałam już dawno, jednak sama zaczęłam ten sposób praktykować dopiero rok temu. Jeśli i Wy nie próbowaliście jeszcze ogórków małosolnych z woreczka to polecam. Gwarantuję, że na jednym ogórku się nie skończy ;)
Składniki na chrupiące ogórki małosolne na sucho:
* 1 kg małych ogórków gruntowych
* 2 baldachy kopru
* 6 ząbków czosnku
* 2 łyżeczki gorczycy białej
* około 10 cm kawałek chrzanu
* 2 łyżeczki soli
* 2 woreczki z suwakiem
Wykonanie:
Ogórki dobrze umyć, osuszyć. Odciąć z ogórków końcówki. Do 2 woreczków włożyć po pół kilograma ogórków, włożyć do każdego worka koper, chrzan, po 3 ząbki czosnku, wsypać po łyżeczce soli i gorczycy. Woreczki szczelnie zamknąć pozostawiając w nim odrobine powietrza. Następnie energicznie potrząsać woreczkiem, aby wszystko się wymieszało. Woreczki z ogórkami włożyć do lodówki na około 4 godziny, po czym wyjąć je z lodówki i pozostawić w temperaturze pokojowej na około 19-20 godzin.
Po tym czasie ogórki są już gotowe do spożycia, a przechowywać je można w lodówce przez około 3 dni.
Jeśli dodasz do słoików ze świeżymi ogórkami wodę z kupionego woreczka fabrycznie kiszonych ogórków to zaszczepisz je prawidłową flotą bakteryjną to dzięki temu świeże ogórki ukisną szybko I będą smaczne.
OdpowiedzUsuń