CHRUPIĄCE OGÓRKI MAŁOSOLNE NA SUCHO

Chrupiące ogórki małosolne na sucho to bardzo prosty sposób na pyszne ogórki. Bez zalewy, bez długiego czasu ich przygotowania. Wystarczy wszystko włożyć do woreczka, szczelnie go zamknąć i już kolejnego dnia cieszyć się pysznymi, chrupiącymi ogórkami. Przyznam, że o metodzie "na sucho" słyszałam już dawno, jednak sama zaczęłam ten sposób praktykować dopiero rok temu. Jeśli i Wy nie próbowaliście jeszcze ogórków małosolnych z woreczka to polecam. Gwarantuję, że na jednym ogórku się nie skończy ;)
Składniki na chrupiące ogórki małosolne na sucho:
* 1 kg małych ogórków gruntowych
* 2 baldachy kopru
* 6 ząbków czosnku
* 2 łyżeczki gorczycy białej
* około 10 cm kawałek chrzanu
* 2 łyżeczki soli 
* 2 woreczki z suwakiem

Wykonanie:
Ogórki dobrze umyć, osuszyć. Odciąć z ogórków końcówki. Do 2 woreczków włożyć po pół kilograma ogórków, włożyć do każdego worka koper, chrzan, po 3 ząbki czosnku, wsypać po łyżeczce soli i gorczycy. Woreczki szczelnie zamknąć pozostawiając w nim odrobine powietrza. Następnie energicznie potrząsać woreczkiem, aby wszystko się wymieszało. Woreczki z ogórkami włożyć do lodówki na około 4 godziny, po czym wyjąć je z lodówki i pozostawić w temperaturze pokojowej na około 19-20 godzin.
Po tym czasie ogórki są już gotowe do spożycia, a przechowywać je można w lodówce przez około 3 dni.










1 komentarz:

  1. Jeśli dodasz do słoików ze świeżymi ogórkami wodę z kupionego woreczka fabrycznie kiszonych ogórków to zaszczepisz je prawidłową flotą bakteryjną to dzięki temu świeże ogórki ukisną szybko I będą smaczne.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)