DOMOWE BUŁKI ŚNIADANIOWE

Domowe bułki śniadaniowe to pyszne pieczywo idealne na śniadanie czy kolację. Tak naprawdę nie ma z nimi dużo pracy, a ciasto pozostawione w ciepłym miejscu rośnie błyskawicznie. Jestem zdania, że domowe najlepsze, dlatego też piekę sama bułki lub chleb, kiedy tylko mam na to czas. Najbardziej uwielbiam jeść bułki jeszcze letnie posmarowane masłem, z wędliną, pomidorem i ogórkiem. No i ten zapach w czasie pieczenia, który unosi się w całym domu, dla niego mogłabym piec domowe bułki kilka razy dziennie ;)

Składniki na domowe bułki śniadaniowe (około 8 bułek):
* 500 g mąki pszennej (użyłam mąki pszennej wiejskiej typ 580 Młyny Szczepanki
* 6 łyżek roztopionego masła
* 40 g świeżych drożdży
* łyżeczka soli
* łyżeczka cukru
* około 300 ml mleka+ 1/4 szklanki do posmarowania na wierzchu

Wykonanie:
Zaczynamy od przygotowania zaczynu. Do miski wkruszyć drożdże, wsypać cukier a także wlać 100 ml letniego mleka. Całość wymieszać, aby drożdże się rozpuściły. Następnie wsypać łyżkę mąki, ponownie wymieszać. Miskę zakryć ścierką na około 10 minut, aby zaczyn wyrósł. Po tym czasie do miski wsypać mąkę, sól, wlać pozostałe 200 ml mleka i rozpuszczone masło. Ciasto na bułki wyrobić przy pomocy robota z hakiem do ciasta drożdżowego.
Miskę znów zakryć ścierką i odstawić, aby ciasto wyrosło i podwoiło swoją objętość (postawiłam je na parapecie, gdzie świeciło słońce, ciasto było gotowe po 30 minutach).
Na stolnicę podsypaną odrobiną mąki wyłożyć ciasto i tylko lekko wyrobić, aby za bardzo nie straciło na puszystości. 
Ciasto podzielić na 8 równych kawałków. Formować owalne bułki, każdą z nich naciąć nożem w 3 miejscach. Bułki ułozyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zakryć ścierką, odstawić na 10 minut. Podrośnięte bułki z wierzchu posmarować mlekiem. 
Piekarnik nagrzać do 180'C, piec bułki około 20 minut.








2 komentarze:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)