Składniki na karkówkę w sosie własnym z suszonymi grzybami:
* około 500 g karkówki
* garść suszonych grzybów
* 3 łyżki oleju
* sól do przyprawienia mięsa
* pieprz czarny mielony do przyprawienia mięsa
* papryka mielona słodka do przyprawienia mięsa
* 2 liście laurowe
* 4 ziarenka ziela angielskiego
* około pół litra wody
* 100 ml wody+ 1 łyżka mąki pszennej
Wykonanie:
Karkówkę pokroić w plastry, lekko rozbić przy pomocy tłuczka do mięsa. Każdy kawałek oprószyć z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką.
Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć mięso z obu stron aby nabrało brązowego koloru (im bardziej obsmażone mięso, tym ciemniejszy będzie sos na końcu). Do mięsa na patelnię wlać 500 ml wody, dodać suszone grzyby, ziele angielskie i liście laurowe. Dusić mięso pod przykryciem około 50-55 minut, na średnio nagrzanym palniku grzewczym (w razie potrzeby dolać odrobinę wody). Po tym czasie mięso przełożyć na bok, na jedną stronę patelni. Mąkę wymieszać z wodą, by nie było grudek. Tak przygotowaną zawiesiną zagęścić sos.
Wygląda mega apetycznie,muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuń