OMLET JAJECZNY ZE SZPINAKIEM

Omlet jajeczny ze szpinakiem to pomysł na pyszne śniadanie. Jest bardzo sycący i puszysty, a że uwielbiam śniadania z jajkiem to bardzo często przyrządzam takie posiłki z rana. Z dodatkami można tu kombinować według upodobań smakowych, jednak jestem pewna, że za każdym razem omlet będzie Wam smakował równie dobrze. A Wy lubicie takie omletowe śniadania?

Omlet jajeczny ze szpinakiem- składniki:
* 3 jajka
* 5 łyżek mleka
* garść świeżego szpinaku
* 2 łyżki masła
* 1 ząbek czosnku
* sól i pieprz do smaki
* garść startego na tarce o dużych oczkach żółtego sera
* kilka pomidorków koktajlowych
* szczypiorek do posypania na wierzch

Wykonanie:
Na patelni (o średnicy 24 cm) rozpuścić łyżkę masła, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę podsmażać. Następnie dodać szpinak, podsmażać około 2-3 minuty, aż szpinak "zwiędnie".
Do miski wybić całe jajka, wlać olej, wsypać sól i pieprz do smaku. Jajka dobrze wymieszać przy pomocy rózgi kuchennej. Dodać starty ser i podsmażony szpinak, wymieszać. 
Na patelni rozpuścić łyżkę masła. Wlać masę jajeczną, na wierzch położyć przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Patelnię zakryć pokrywką i podgrzewać na bardzo małym ogniu, aby masa jajeczna się ścięła, ale nie przypaliła od spodu.
Na wierzch posypać posiekany drobno szczypiorek.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)