BABKA MARMURKOWA

Babka marmurkowa jest puszysta, wilgotna, miękka, kakaowo- waniliowa. Wprost idealna do herbatki, popołudniowej kawy a nawet szklanki mleka. Bardzo prosta w wykonaniu, wystarczy tylko wymieszać wszystkie składniki, nadaje się do krojenia praktycznie zaraz po upieczeniu. Gwarantuję, że uda się każdemu :)
Babka marmurkowa- składniki:
* 4 jajka
* 200 g (1 szklanka) cukru
* 240 g (2 szklanki) mąki pszennej
* 150 ml oleju
* 1 łyżka kakao
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* kilka kropel aromatu waniliowego
* masło i odrobina bułki tartej do posmarowania formy

Wykonanie:
Całe jajka wbić do miski, wsypać cukier. Całość ucierać do uzyskania puszystej masy. Następnie wsypać przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ponownie wymieszać do połączenia składników. Na końcu wlać olej i aromat waniliowy, wymieszać.
Ciasto podzielić na 2 części (2/3 i 1/3). Do mniejszej części ciasta wsypać kakao, wymieszać. Formę do babki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Do formy wlewać ciasto na przemian, warstwa jasnego ciasta, warstwa ciemnego ciasta. Tak na zmianę do wyczerpania ciasta.
Piekarnik nagrzać do 180'C, piec babkę około 45-50 minut.
Babkę po upieczeniu można posypać cukrem pudrem albo polać lukrem zrobionym z cukru pudru, kilku kropel wody i cytryny. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)