RISOTTO Z GRZYBAMI LEŚNYMI

Risotto z grzybami leśnymi to jedno z moich ulubionych dań, połączenie grzybów i ryżu. Tak naprawdę zastanawiam się, dlaczego dopiero teraz piszę Wam ten przepis, skoro takie risotto przygotowuję od lat. Pyszny, rozgrzewający, sycący obiad, który przygotowany jest w zaledwie pół godziny. Uwielbiam grzyby i dla mnie risotto to prawdziwy rarytas. Smacznie, szybko i tanio :)

Risotto z grzybami leśnymi- składniki:
* 150 g ryżu arborio (ryż do risotto)
* około 30 g suszonych grzybów leśnych (użyłam podgrzybki suszone od Skworcu)
* 1 cebula
* 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
* 1 szklanka rosołu
* 2 łyżki masła
* sól i pieprz czarny mielony do smaku
* natka pietruszki do posypania na wierzch
* tarty parmezan (opcjonalnie)

Wykonanie:
Suszone grzyby przełożyć do miski. Zalać wrzącą wodą na tyle, by woda zakryła grzyby. Odstawić na 15-20 minut.
W tym czasie cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozpuścić masło, zeszklić cebulę. Następnie na patelnię wsypać ryż. całość wymieszać i chwilę razem podsmażać. Dodać odciśnięte z wody, drobno pokrojone grzyby (wody z moczenia grzybów nie wylewać), całość wymieszać. Wlać wino, zamieszać. Całość podsmażać, aż wino odparuje. Następnie na przemian wlewać po chochli wody z moczenia grzybów i rosołu. Całość cały czas smażyć, ryż będzie chłonął wodę i rosół, dlatego trzeba całość co chwilę mieszać i dolewać płyny. Tak postępować do czasu, aż ryż zmięknie. Na końcu doprawić do smaku solą i pieprzem.
Po rozłożeniu risotto na talerze posypać wierzch świeżo posiekaną natką pietruszki i świeżo tartym parmezanem.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)