PAŁKI Z KURCZAKA PIECZONE (W MARYNACIE Z KETCHUPU I MAJONEZU) NA CEBULI I MARCHEWCE

Oto błyskawiczny przepis na obiad, do przygotowania którego potrzeba praktycznie 10 minut, reszta piecze się już sama. Pałki z kurczaka pieczone na cebuli i marchewce, które uprzednio zostały zamarynowane w ketchupie i majonezie. Mięso wyszło pyszne, kruche, delikatne i soczyste. Podane z porcją warzyw to obiad idealny w upalne dni. Ale równie dobrze mięso podać można z ziemniakami, ryżem czy innymi ulubionymi dodatkami. Spróbujcie i przekonajcie się jakie to szybkie i smaczne danie :)
Pałki z kurczaka pieczone (w marynacie z ketchupu i majonezu) na cebuli i marchewce- składniki:
* 5 pałek z kurczaka
* 2 łyżki ketchupu łagodnego
* 1 solidna łyżka majonezu
* 1 cebula
* 1 marchewka
* pół płaskiej łyżeczki soli
* pół łyżeczki przyprawy do kurczaka

Wykonanie:
Majonez wymieszać z ketchupem, majonezem, solą i przyprawą do kurczaka. Do marynaty włożyć mięso, aby marynata je w całości pokryła. Odstawić do lodówki na godzinę.
Cebulę obrać pokroić w piórka, marchewkę obrać, pokroić w cienkie plasterki.
Na dnie naczynia do zapiekania wysypać cebulę i marchewki, na to ułożyć zamarynowane mięso. Naczynie zakryć folią aluminiową.
Piekarnik nagrzać do 160'C, piec całość pod przykryciem około 50 minut, następnie zdjąć folię i piec kolejne 25-30 minut.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)