Kruche ciasto z budyniem i owocami leśnymi jest pyszne, tanie i szybkie w przygotowaniu. Moja córka wręcz przepada za tym ciastem i co chwilę o nie prosi. Jednak za każdym razem dodaję inne owoce, aby jej się nie "przejadło";) Pracy przy nim niewiele, a smakuje nieziemsko. Idealne ciacho do popołudniowej kawy lub herbaty, U mnie w domu, kiedy je upiekę to znika naprawdę szybko.
Kruche ciasto:
* 450 g mąki pszennej
* 300 g masła w temperaturze pokojowej
* 450 g mąki pszennej
* 300 g masła w temperaturze pokojowej
* 3 łyżki cukru pudru
* 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
* 3 żółtka
* 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
* 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
* 3 żółtka
* 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
Masa budyniowa:
* 1 litr mleka
* 3 paczki (po 40 g każda) budyniu śmietankowego
* 5 łyżek cukru
Dodatkowo:
* 300 g mrożonych owoców leśnych
* cukier puder do posypania na wierzch
Wykonanie:
Wszystkie składniki na kruche ciasto umieścić w misce. Dłonią zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Podzielić je na 2 kawałki (3/4 i 1/4). Mniejszą część ciasta owinąć folią spożywczą, włożyć do zamrażalnika. Większą część ciasta wyłożyć na dnie blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Widelcem nakłuć ciasto w kilku miejscach. Piekarnik nagrzać do 160'C, podpiec spód około 15 minut.
W tym czasie ugotować budyń. 800 ml mleka wlać do garnka, doprowadzić do wrzenia. Pozostałe 200 ml wymieszać z proszkiem budyniowym i cukrem. Do gorącego mleka wlać mleko z budyniem. Ugotować budyń ciągle mieszając, aby nie było grudek.
Na podpieczony spód wylać jeszcze ciepły budyń, na to posypać mrożone owoce. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach mniejszą część ciasta.
Blachę z ciastem włożyć ponownie do piekarnika nagrzanego do 160'C, piec około 25-30 minut.
Upieczone ciasto dobrze wystudzić, przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
lubię takie ciasta
OdpowiedzUsuńNajlepsze, prosto i smacznie :)
UsuńPyszne są kruche ciasta, a szczególnie ze świeżymi owocami owocami
OdpowiedzUsuń