Słyszeliście już o termorobocie iCoook firmy MPM? Jest to robot kuchenny z wieloma funkcjami, dzięki niemu w łatwy i szybki sposób można przygotować mnóstwo dań. Ten, kto śledzi mnie na Instagramie miał okazję zobaczyć na profilu kilka relacji na temat tego właśnie robota. Wspominałam tam, że opracowuję dla Was nowe przepisy. Tak więc mam już przepisy na fit słodkości, które przygotujecie z pomocą wyżej wymienionego termorobota.
Termorobot ICoook firmy MPM to wielofunkcyjne urządzenie z funkcją WiFi. A co można w nim przygotować? Tak naprawdę wszystko, od zimnych po ciepłe dania, kremy, pasty kanapkowe, desery, koktajle, likiery, zrobimy w nim też proste rzeczy takie jak gotowanie ryżu, jajek na miękko lub twardo, ubicie śmietany, masła... oj wiele można tu wymieniać.
* gotowanie
* gotowanie na parze
* sous vide
* wyrabianie
* mieszanie
* miksowanie
* siekanie
* blendowanie
* szatkowanie
* krojenie
* ścieranie
* ubijanie
* rozdrabnianie
* emulgowanie
* rozpuszczanie
* kruszenie lodu
* podgrzewanie
* smażenie
* ważenie
* mycie wstępne
Oczywiście dołączone jest wszystko co potrzebne do przygotowania wszystkich smacznych dań:
* dzbanek ze stali nierdzewnej o pojemności max 3,5 l (użytkowa 2,3 l)* nóż do siekania, wyrabiania i blendowania
* mieszadło do mieszania zup i innych potraw
* motylek do ubijania masła, majonezu, piany z białek i lekkich kremów
* naczynie do gotowania na parze z pokrywą i tacą
* koszyk do gotowania produktów sypkich, np. kasz czy ryżu
* dwustronna, pełna tarcza do krojenia w plastry i ścierania warzyw oraz owoców
* dodatkowa pokrywa z popychaczem
* silikonowa łopatka
* miarka z podziałką – 10 ml, 20 ml, 30 ml
Dodatkowe funkcje sprzętu:
* panel sterujący jest w całości dotykowy i bardzo prosty w obsłudze* sprzęt posiada regulację temperatury, która waha się d 37'C do 130'C co 5'C
* timer można ustawić od 0 do 90 minut co 1 sekundę
* jest 12-stopniowa regulacja prędkości + funkcja Turbo
* ważyć można produkty do 5 kg – z dokładnością co 5 g
* działa w języku polskim, angielskim i ukraińskim
* 8 automatycznych programów: zagniatanie, gotowanie na parze, funkcja powolnego gotowania sous vide, gotowanie, rozdrabnianie, siekanie, funkcja Turbo, ważenie
* wgrana książka kucharska z ponad 160 przepisami (liczba przepisów ciągle wzrasta i jest aktualizowana)
* funkcja Revers i Interwał
* otwór w pokrywie dzbanka umożliwiający dodawanie produktów w czasie pracy
* możliwość mycia akcesoriów w zmywarce
* zabezpieczenie przed włączeniem przy nieprawidłowym montażu urządzenia
* uruchomienie urządzenia i zakończenie pracy sygnalizowane dźwiękiem
* wyłączenie urządzenia po zakończonej pracy po 5 minutach bezruchu
* gumowe, antypoślizgowe nóżki
Jak działa wbudowana książka z przepisami?
To bardzo proste. Należy wybrać odpowiednią potrawę (wszystko jest ułożone alfabetycznie), na urządzeniu pokaże się cała lista potrzebnych składników, etapy przygotowania krok po kroku oraz jaki gadżet z dołączonych do wyposażenia jest potrzebny w przygotowaniu potrawy. Przy wciśnięciu przycisku dalej wszystko tak naprawdę jest już automatyczne, nie trzeba nic ustawiać tylko po kolei dodawać składniki. Dodatkową super dla mnie opcją jest dodawanie przepisu do ulubionych. A jeśli zapomnę dodać albo nie dodam, a chciałabym wrócić po jakimś czasie do zrobionego wcześniej przepisu i nie pamiętam nazwy to można zajrzeć do historii wykonanych przepisów.
Ale oprócz przepisów z książki można tworzyć własne i samemu ustawiać w termorobocie wszystkie funkcje.
Parametry
* obroty: 120-5000 obr./min.* moc urządzenia: 1300 W
* moc grzałki: 1000 W
* moc silnika: 600 W
* zasilanie: 220-240 V 50/60 Hz
Jak już wspomniałam oprócz testowania wbudowanych w robocie przepisów, tworzę też dla Was własne. Przyznam, że w pierwszych dniach, kiedy to dopiero poznawałam wszystkie funkcje to bardzo się bałam, że coś mi nie wyjdzie, coś włączę nie tak jak potrzeba, jednak moje obawy były zupełnie niepotrzebne. Termorobot iCoook jest bardzo łatwy w obsłudze i samodzielne tworzenie przepisów wcale nie jest takie trudne ;)
* ciasteczka z czerwonej fasoli
* fit daktylowe kulki mocy
A co powiecie na to, by i te przepisy w przyszłości znalazły się w e-książce z przepisami?
Ciasteczka z czerwonej fasoli
* 1 puszka czerwonej fasoli (420 g z zalewą/ 240 g bez zalewy)
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 2 płaskie łyżki ciemnego kakao
* szczypta cynamonu
* 3 kopiate łyżki masła orzechowego
* 1/4 szklanki (55 g) wody
* 4 łyżki ksylitolu
* 1 łyżka ziaren siemienia lnianego
* 1 łyżka prażonych orzechów laskowych
Wykonanie:
W naczyniu
miksującym umieścić nóż. Włożyć
240g odlanej z zalewy czerwonej fasoli, wsypać 2 płaskie łyżki
ciemnego kakao, 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia i
szczyptę cynamonu.
Ponownie
zmiksować masę - czas 20 sekund, prędkość 6.
Zdjąć
pokrywę. Łopatką zgarnąć masę ze ścianek naczynia
miksującego. Wsypać 4
łyżki ksylitolu,
1 łyżkę ziaren siemienia lnianego i 1 łyżkę prażonych
orzechów laskowych. Zamknąć
pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką.
Zmiksować całość -
czas 30 sekund,
prędkość 7.
Na blachę
wyłożoną papierem do pieczenia przy pomocy łyżki nakładać
porcję ciasta (1 łyżka ciasta na 1 ciastko), masę lekko
spłaszczyć łyżką, nadając ciastkom okrągły kształt. Ciastka
układać z niedużym odstępem między sobą, podczas pieczenia
ciastka urosną minimalnie i zachowują nadany im kształt.
Piekarnik nagrzać do 170'C, do
nagrzanego piekarnika włożyć blachę z ciastkami, piec przez
20-25 minut.
* 100 g suszonych daktyli* 60 g płatków owsianych
* 80 g pestek dyni
* 30 g wiórek kokosowych
* 15 g (2 łyżki) ciemnego kakao
* 160 g masła orzechowego
* 50 g oleju kokosowego
* 150 g zimnej wody
Wykonanie:
100 g daktyli suszonych przełożyć do
szklanki, wlać zimną wodę, odstawić daktyle na około 20 minut,
aby się namoczyły. Po tym czasie dobrze odlać z nich wodę. W naczyniu
miksującym umieścić nóż. Włożyć 100 g namoczonych daktyli,
wsypać 60 g płatków owsianych, 80 g pestek dyni, 30 g wiórek
kokosowych, 15 g ciemnego kakao, dodać 160 masła orzechowego i 50 g
oleju kokosowego. Zamknąć
pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką.
Zmiksować na gładką masę:
temperatura 0 czas 30 sekund prędkość 7.
Zdjąć pokrywę, wyjąć nóż. Ze ścianek dzbanka miksującego
przy pomocy łopatki zgarnąć masę.
Z masy dłońmi formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
Daktylowe kuleczki można obtoczyć w wiórkach kokosowych lub zmielonych orzechach włoskich.
Daktylowe kuleczki można obtoczyć w wiórkach kokosowych lub zmielonych orzechach włoskich.
Ciasteczka z czerwonej fasoli zrobione, ale w lekko zmodyfikowanej wersji👌Dodałam tam jeszcze banana i są naprawdę smaczne☺
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowały :) Pozdrawiam :)
UsuńWitam.Jak można ugotować jajka w mrk 18?
OdpowiedzUsuńDo naczynia miksującego zamontować koszyczek, włożyć do niego 6 jajek. Wlać 1300 g wody. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, ugotować jajka na twardo. Temperatura 90', czas 18 minut, prędkość 1. Zdjąć pokrywę, miarką wyjąć koszyczek. Jajka wystudzić, następnie obrać ze skorupek.
UsuńSkąd taki pomysł na gotowanie jajek? Jajka można wrócić do koszyczka lub samego naczynia . Włączyć program na parze na 10 minut
UsuńOczywiście można i tak :)
Usuńu mnie mój icook nie ubija śmietany ani białek
OdpowiedzUsuńNaczynie do ubijania musi być dokładnie osuszone, śmietana schłodzona :)
Usuń