MULTICOOKER CROCK POT+ KILKA PRZEPISÓW Z MULTICOOKERA

Multicooker to nic innego jak urządzenie wielofunkcyjne, które w kuchni zastępuje piekarnik, kuchenkę, patelnię, garnek czy mikrofalówkę. Ten, kto śledzi mnie na Instagramie to wie, że od pewnego czasu testuję multicooker express Crock Pot 5,6l 12w1. Czy jestem zadowolona, czy polecam? Na te pytania postaram się Wam odpowiedzieć w dzisiejszym poście. A dodatkowo podam Wam kilka przepisów na dania, które przygotowałam w tymże multicookerze podczas moich testów.

Multicooker jest urządzeniem elektrycznym zwanym też przez niektórych elektrycznym garnkiem. Nieprzywierająca powłoka misy o pojemności 5,6 litra pozwala na przygotowanie dań dla 7 a nawet 8 osób, i to wszystko w jednym garnku. Dzięki 8 programom można ugotować pyszny obiad aż o 70% szybciej niż w tradycyjnym garnku czy piekarniku. 
Multicooker wyposażony jest w czytelny, a zarazem łatwy, cyfrowy panel sterowania szybkiego gotowania:
* meat/ stew- gotowanie/ duszenie
* beans/ chili- gotowanie roślin strączkowych
* rice/ risotto- ryż
* yogurt- jogurt
* poultry- drób
* dessert- ciasta, desery
* soup- zupy
Dodatkowe funkcje to:
* brown/ saute- rumienienie/ obsmażanie
* manual czyli samemu można ustawić czas ciśnienie do przygotowania dania
* slow cook- wolnowar
* steam- gotowanie na parze
* keep warm- utrzymanie ciepła przez 4 godziny
* delay timer- opóźnienie startu do 4 godzin
Dodatkowo urządzenie posiada  regulację ciśnienia, temperatury oraz czasu gotowania. 


Multicooker to obsługa tak naprawdę jednym przyciskiem, ponieważ każda funkcja jest specjalnie zaprogramowana pod różne potrawy. Przyznam, że takie poszczególne zaprogramowanie przyda się szczególnie osobom, które dopiero zaczynają swoją przygodę z szybkowarem. 
Do urządzenia dołączony jest dodatkowo ruszt do gotowania na parze, łyżka, która nie rysuje powłoki garnka oraz książka z instrukcją obsługi i przepisami. 
Dzięki nowoczesnemu wyglądowi jestem pewna, że multicooker wpasuje się w każdą kuchnię, cudownie wygląda na blacie kuchennym. 





Moja przygoda z multicookerem Crock-Pot zaczęła się zupełnie niedawno i teraz żałuję, że tak późno się na niego zdecydowałam. Używam go praktycznie codziennie. Obiad mam gotowy w mniej niż godzinę. Poniżej przedstawię Wam kilka prostych przepisów, na których testowałam szybkowar. Jednak na tym poście nie koniec przepisów, będę Wam na bieżąco dodawała posty z nowymi przepisami na smaczne dania z tego właśnie urządzenia.


Pierwszym daniem, które gotowałam w szybkowarze był rosół. Włożyłam mięso i wszystkie warzywa do garnka, wlałam wodę, zamknęłam pokrywę, przestawiłam zawór ciśnienia na "seal", czyli zamknięty i nacisnęłam na przycisk "soup" iii... tu moje zdziwienie. Na wyświetlaczu pokazał się czas 30 minut. Pierwsza moja myśl była taka: ale jak to rosół w pół godziny? Ale spróbowałam z myślą, że po tych 30 minutach zapewne nastawię szybkowar na kolejne 30 minut, ponieważ normalnie gotuję rosół około 3 godzin. No i tu moje zaskoczenie. Po 30 minut (oczywiście odczekałam 10-15 minut zanim otworzyłam pokrywę, aby wyrównało się ciśnienie wewnątrz) byłam miło zaskoczona, miałam żółtciutki, tłuściutki, klarowny rosołek. I to właśnie wtedy już pokochałam multicookera ;)



Składniki:
* 3 uda z kurczaka
* 2-3 marchewki
* pół korzenia selera
* korzeń pietruszki
* biała część pora
* natka pietruszki ( u mnie była to garstka)
* 1 cebula
* odrobina świeżego lubczyku
* 3 liście laurowe 
* 2 ziela angielskie 
* łyżeczka soli 
* pieprz do smaku

Wykonanie:
Mięso umyć, włożyć do garnka multicookera. Włoszczyznę obrać, cebulę opalić nad gazem. Warzywa razem z liściem laurowym, zielem, natką pietruszki, lubczykiem włożyć do garnka z mięsem. Dodać sól i pieprz. Całość zalać wodą tak, by warzywa i mięso były zakryte. Zamknąć pokrywę, uszczelkę przestawić na "seal". Ustawić funkcję na "soup". Po upływie 30 minut rosół jest gotowy a szybkowar sam przełączy się w funkcję "keep warm" (utrzymanie ciepła) na 4 godziny, można to od razu wyłączyć. 
Zanim przyjdzie czas na przestawienie uszczelki na "release" czyli rozszczelnienie i otwarcie pokrywy należy po każdym gotowaniu dowolnego dania odczekać przynajmniej 10-15 minut, aby ciśnienie wewnątrz się wyrównało.

Następnie spróbowałam ugotować ryż. Wsypałam do garnka 250 g ryżu, odrobinę soli i wlałam 500 ml wody. Zamknęłam pokrywę, uszczelkę zamknęłam i ustawiłam na panelu funkcję " rice/risotto". Ukazał się czas 12 minut a po tym czasie miałam w garnku pyszny, sypki, idealnie ugotowany ryż.


Karkówka z warzywami w sosie pomidorowym. Oj to było pyszne a co ważne gotowe po 35 minutach. Wszystko z jednego gara, mięso pyszne, kruche, warzywa mięciutkie, sos aromatyczny. 

Składniki:
* 500 g karkówki pokrojonej w plastry
* 1 cebula
* 1 czerwona papryka
* 1 marchewka
* 200 g pieczarek
* 200 g fasolki szparagowej zielonej
* 400 ml wody
* 4 liście laurowe
* 5 kulek ziela angielskiego
* 3 łyżki koncentratu pomidorowego
* sól do smaku
* pieprz czarny mielony do smaku
* przyprawa do wieprzowiny do smaku

Wykonanie:
Karkówkę pokroić w plastry o grubości około 1 cm. Z każdej strony posypać solą, pieprzem i przyprawą do wieprzowiny. Odłożyć mięso na 15 minut, w międzyczasie pokroić warzywa.
Cebulę obrać, pokroić w piórka, paprykę pokroić w kostkę, pieczarki w półplasterki, fasolkę zieloną przekroić na pół a marchewkę obrać, pokroić w plasterki.
Do garnka szybkowaru włożyć mięso i wszystkie warzywa. Dodać ziele angielskie i liście laurowe. Wodę wymieszać z koncentratem pomidorowym, doprawić do smaku solą i pieprzem. Sos wlać do garnka. Całość wymieszać dołączoną do szybkowaru łyżką. Zamknąć pokrywę i uszczelkę. Szybkowar ustawić na funkcję "meat/stew" czyli gotowanie/duszenie. Na wyświetlaczu pojawi się czas 35 minut. Po tym czasie karkówka jest gotowa do spożycia.


Schab duszony na kanapki to moja kolejna propozycja dania z multicookera. Schab jest idealny, kruchy, doskonale się go kroi w cienkie plasterki. Tu wystarczyło 25 minut.

Składniki:
* 1 kg schabu bez kości
* 1 łyżka miodu płynnego
* 2 ząbki czosnku
* 2 łyżeczki majeranku
* pół łyżeczki soli
* pół łyżeczki papryki słodkiej
* 5 łyżek oleju
* 230 ml wody

Wykonanie:
W miseczce wymieszać olej z miodem, solą, majerankiem, papryką słodką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Tak przygotowaną marynatą natrzeć mięso. Przełożyć je do garnka szybkowaru, wlać wodę. Zamknąć pokrywę i uszczelkę, ustawić urządzenie na opcję "meat/stew" (gotowanie/duszenie). Tu wyświetli się czas 35 minut, jednak ja zmniejszyłam to do 25 minut. Po tym czasie mięso było gotowe. Po przestudzeniu schab idealnie kroi się w plasterki.


Mam dla Was jeszcze jeden przepis. Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym, ale uwaga... w 25 minut+ zawijanie 10 gołąbków zajęło mi 15 minut.

Składniki:
* 1 młoda kapusta
* 0,5 kg mięsa mielonego z szynki
* pół szklanki surowego ryżu 
* sól
* pieprz 
* przyprawa do mięsa mielonego 
* 1 jajko
* 3 łyżki bułki tartej
* 2 szklanki bulionu
* 7-8 łyżek koncentratu pomidorowego

Wykonanie:
Kapustę sparzyć w garnku z wrzącą wodą przez kilka minut. Odstawić do wystygnięcia. W tym czasie można przygotować mięso mielone. Do miski włożyć mięso mielone, wbić jajko, wsypać surowy ryż, bułkę tartą, doprawić do smaku według uznania solą, pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego. Mięso dobrze wymieszać ręką.
Z kapusty po kolei ściągać liście. 
Na każdym liściu nakładać farsz z mięsa mielonego, zwijać i układać w garnku szybkowara. 
Całość zalać bulionem wymieszanym z koncentratem pomidorowym i doprawionym do smaku według uznania. Zamknąć pokrywę i uszczelkę urządzenia. Ustawić na panelu funkcję "meat/stew" czyli gotowanie/duszenie. Pojawi się czas 35 minut i tu tak samo jak w przypadku schabu zmniejszyłam czas do 25 minut. Po upływie tego czasu gołąbki były gotowe.







Wpis powstał we współpracy partnerskiej z marką Crock-Pot.




















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)

Copyright © Zrób to smacznie , Blogger