PIZZERINKI Z MIĘSEM Z ROSOŁU

Bardzo często na wielu grupach Facebookowych padają pytania do czego wykorzystać mięso, które pozostaje po ugotowaniu rosołu. Przyznam, że jak i u mnie tak i na pewno w wielu domach zostaje sporo tego mięsa. Na mojej stronie znajdziecie już kilka propozycji na wykorzystanie mięsa z rosołu, a dziś mam dla Was przepis na pizzerinki z mięsem z rosołu. Idealne jako imprezowa przekąska, doskonale smakują na ciepło jak i na zimno, więc można je zapakować w pudełko i zabrać ze sobą na spacer, plażę, piknik czy do pracy. Pyszne, puszyste mini pizze, które znikają w mgnieniu oka :)

Pizzerinki z mięsem z rosołu- składniki na około 15 pizzerinek:
* 360 g mąki pszennej na pizzę (użyłam mąki pszennej wiejskiej typ 580 Młyny Szczepanki)
* 220 ml mleka
* 30 g świeżych drożdży
* pół łyżeczki soli
* 1 łyżeczka cukru
* 4 łyżki oleju
Dodatki:
* 2 udka z kurczaka wyjęte z rosołu
* 5-6 pieczarek
* 4 łyżki kukurydzy konserwowej
* 300 g startego sera typu mozzarella
* 3 łyżki koncentratu pomidorowego
* 4 łyżki ketchupu
* pół łyżeczki suszonej bazylii 

Wykonanie:
Drożdże pokruszyć do miski, wlać ciepłe mleko, wymieszać, aby drożdże się rozpuściły. Dodać wszystkie pozostałe składniki, dobrze wyrobić ciasto. Miskę zakryć ścierką, odstawić do wyrośnięcia, aby ciasto podwoiło swoją objętość.
W między czasie mięso obrać od kości, pokroić w mniejsze kawałki, pieczarki w paski, kukurydzę osuszyć z zalewy. Koncentrat pomidorowy wymieszać w miseczce z ketchupem i bazylią (można doprawić solą i czosnkiem).
Powracamy do ciasta. Na stolnicę podsypaną mąką przełożyć ciasto drożdżowe. Krótko zagnieść. Ciasto podzielić na 15 równych kawałków. Każdy z nich rozwałkować na kształt koła. Tak przygotowane placki na pizzerinki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować sosem pomidorowym. Następnie na wierzchu ułożyć po kilka plasterków pieczarek, posypać kukurydzę i kawałki mięsa. Na wierzch posypać starty ser. Piekarnik nagrzać do 190'C, piec pizzerinki około 13- 15 minut.

Polecam także:









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)

Copyright © Zrób to smacznie , Blogger