PLACUSZKI Z RICOTTY Z JABŁKAMI

Prosty i pyszny przepis na placuszki z ricotty z jabłkami. Idealne na śniadanie lub podwieczorek dla dzieci, ale nie tylko. Przyznam, że sama uwielbiam placki i chętnie je zjadam. Są one bardzo delikatne, puszyste, z lekko wyczuwalną sernikową nutą. A podać je można posypane cukrem pudrem, polane syropem klonowym lub sosem z owoców. My lubimy i często pieczemy przeróżne placki :)
Placuszki z ricotty z jabłkami- składniki:
* 250 g ricotty
* 125 ml mleka
* 2 jajka
* 100 g mąki pszennej
* szczypta proszku do pieczenia
* szczypta soli
* 1 jabłko
* olej do smażenia

Wykonanie:
Ricottę wymieszać w misce razem z mlekiem rózgą kuchenną. Wbić całe jajka, ponownie wymieszać. Wsypać mąkę, sól i proszek do pieczenia, wymieszać, aby składniki się połączyły i nie było grudek mąki.
Jabłko obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do ciasta, wymieszać.
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Łyżką wylewać porcje ciasta na patelnię, smażyć placki na rumiano z obu stron.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)