* 500 g mąki pszennej
* 3 łyżki cukru
* 30 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych
* 220 ml mleka
* 80 g masła
* 1 jajko
* pół płaskiej łyżeczki soli
Kruszonka:
* 100 g mąki pszennej
* 50 g cukru
* 50 g masła
* 50 g cukru
* 50 g masła
Dodatkowo:
* około 250 g malin (mogą być świeże lub mrożone)
* cukier puder
* kilka łyżek wody
Wykonanie:
Do miski wsypać suche drożdże (świeże drożdże pokruszyć), łyżeczkę cukru, wymieszać. Następnie wlać 150 ml letniego mleka, wymieszać, by drożdże i cukier się rozpuściły. Wsypać mąkę, ponownie wymieszać. Miskę zakryć ścierką, odstawić na 15 minut, by zaczyn zaczął pracować. Po tym czasie do zaczynu dodać pozostałe składniki na ciasto. Masę dobrze wyrobić dłonią lub robotem z odpowiednimi hakami. Ponownie zakryć ścierką i odstawić ciasto na godzinę (musi podwoić swoją objętość).
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat podsypany mąką, delikatnie wyrobić, następnie podzielić na 8-9 równych części. Z każdego kawałka uformować kulę i dość mocna ją spłaszczyć. Przy pomocy dna szklanki zrobić wgłębienie na środku każdego drożdżowego placka. Pozostawić ciasto pod przykryciem na około 15 minut. W tym czasie przygotować kruszonkę.
Masło (w temperaturze pokojowej) połączyć z cukrem i stopniowo dodawać mąkę. Rozcierać masę w dłoniach tak, by powstawały grudki (mniejsze i większe).Wyrośnięte drożdżówki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Do każdego wgłębienia w cieście drożdżowym włożyć po kilka malin, wierzch posypać przygotowaną kruszonką.
Piekarnik nagrzać do 180'C, piec drożdżówki około 20 minut.
Przestudzone drożdżówki polać lukrem zrobionym z cukru pudru i wody.
Polecam także:
Wyglądają idealnie :)
OdpowiedzUsuńidealne bułeczki
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam :)
Usuń