DROŻDŻÓWKI Z MALINAMI I KRUSZONKĄ

Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne, puszyste, domowe drożdżówki z malinami i kruszonką. Dla mnie to duet idealny, kwaskowate maliny, słodka kruszonka i lukier. Domowe drożdżówki są tak pyszne, że trudno im się oprzeć i poprzestać na jednej. Znikają bardzo szybko, więc od razu doradzam, aby upiec je z podwójnej porcji. A ich nadmiar wystarczy zamknąć szczelnie w pudełku i są równie dobre następnego dnia. 

Drożdżówki z malinami i kruszonką- składniki na 8-9 drożdżówek:
* 500 g mąki pszennej
* 3 łyżki cukru
* 30 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych
* 220 ml mleka
* 80 g masła
* 1 jajko
* pół płaskiej łyżeczki soli

Kruszonka:
* 100 g mąki pszennej
* 50 g cukru
* 50 g masła

Dodatkowo:
* około 250 g malin (mogą być świeże lub mrożone)
* cukier puder
* kilka łyżek wody

Wykonanie:
Do miski wsypać suche drożdże (świeże drożdże pokruszyć), łyżeczkę cukru, wymieszać. Następnie wlać 150 ml letniego mleka, wymieszać, by drożdże i cukier się rozpuściły. Wsypać mąkę, ponownie wymieszać. Miskę zakryć ścierką, odstawić na 15 minut, by zaczyn zaczął pracować. Po tym czasie do zaczynu dodać pozostałe składniki na ciasto. Masę dobrze wyrobić dłonią lub robotem z odpowiednimi hakami. Ponownie zakryć ścierką i odstawić ciasto na godzinę (musi podwoić swoją objętość).
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat podsypany mąką, delikatnie wyrobić, następnie podzielić na 8-9 równych części. Z każdego kawałka uformować kulę i dość mocna ją spłaszczyć. Przy pomocy dna szklanki zrobić wgłębienie na środku każdego drożdżowego placka. Pozostawić ciasto pod przykryciem na około 15 minut. W tym czasie przygotować kruszonkę.
Masło (w temperaturze pokojowej) połączyć z cukrem i stopniowo dodawać mąkę. Rozcierać masę w dłoniach tak, by powstawały grudki (mniejsze i większe).
Wyrośnięte drożdżówki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Do każdego wgłębienia w cieście drożdżowym włożyć po kilka malin, wierzch posypać przygotowaną kruszonką.
Piekarnik nagrzać do 180'C, piec drożdżówki około 20 minut.
Przestudzone drożdżówki polać lukrem zrobionym z cukru pudru i wody.

Polecam także:






3 komentarze:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)