GOFRY BELGIJSKIE

Gofry belgijskie to nic innego jak gofry z rzadkiego ciasta drożdżowego. Pyszne, puszyste, chrupiące, nie można im się oprzeć. Wystarczy posypać je cukrem pudrem przed podaniem, ale można też użyć śmietany w sprayu, konfitury o ulubionym smaku czy dowolnych owoców. Prosty deser idealny do popołudniowej kawki lub herbatki, choć przyznam, że ja bardzo je lubię z kubkiem kakao :)


Gofry belgijskie- składniki:
* 160 g mąki pszennej
* 60 ml mleka
* 2 jajka
* 50 g rozpuszczonego masła
* 15 g świeżych drożdży
* szczypta soli
* 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią

Wykonanie:
Do miski wkruszyć drożdże, wsypać cukier waniliowy z prawdziwą wanilią, wlać letnie mleko. Wymieszać, aby drożdże się rozpuściły. Wsypać płaską łyżkę mąki, wymieszać. Miskę zakryć ścierką, odstawić na 10 minut.
Po tym czasie dodać pozostałe składniki, wymieszać ciasto robotem z odpowiednim hakiem do ciasta drożdżowego. Ponownie zakryć miskę ścierką, odstawić na 30 minut.
Gofrownicę rozgrzać. Łyżką wylewać porcję ciasta. Piec gofry, aby były rumiane i chrupiące.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)