PODUDZIA Z KURCZAKA W SOSIE WŁASNYM

Podudzia z kurczaka w sosie własnym to jeden z naszych ulubionych obiadów. Podane z ziemniakami i tartymi buraczkami smakują wybornie. Do sosu dorzucam też kilka suszonych grzybów, przez co smak sosu jest jeszcze bardziej intensywny. Mięso jest pyszne, miękkie i kruche. Tak naprawdę jest to moje wspomnienie z dzieciństwa, klasyka niedzielnego obiadu na przemian z kotletami schabowymi ;) Znacie to danie?


Podudzia z kurczaka w sosie własnym- składniki:
* 6 podudzi z kurczaka
* sól
* pieprz czarny mielony
* papryka słodka mielona
* przyprawa do kurczaka
* olej do smażenia
* 3 liście laurowe
* 4 ziarenka ziela angielskiego
* garść grzybów suszonych
* opcjonalnie 2 łyżki mąki wymieszane w pół szklanki wody do zagęszczenia sosu

Wykonanie:
Mięso z kurczaka natrzeć z obu stron solą, pieprzem czarnym, papryką słodką i przyprawą do kurczaka.
Na patelni rozgrzać olej, z obu stron podsmażyć mięso, aby się zarumieniło. Mięso przełożyć do garnka razem z olejem, na którym się smażyło. Dodać ziele angielskie, liście laurowe i suszone grzyby. Zalać wszystko wodą. Dusić pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut. Następnie zdjąć pokrywkę, gotować jeszcze przez 15 minut. Na samym końcu sos można zagęścić mąką wymieszaną z wodą.



 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)