Pieczarki marynowane to doskonała przekąska, dodatek do sałatek lub obiadu. Bardzo lubię pieczarki, więc postanowiłam zrobić sobie sama kilka słoiczków, aby mieć zapasy. Wyszły przepyszne, małe grzybki zanurzone w octowej zalewie. Obowiązkowo w każdym słoiczku musi być kilka plasterków marchewki, a pieczarki muszą być naprawdę maleńkie, takie na jeden kęs ;) Są tak smaczne, że jak tylko znajdę w sklepie małe pieczarki od razu robię kolejne słoiczki :)
Pieczarki marynowane- składniki na około 3 słoiki 750 ml:
* 1,5 kg pieczarek (należy wybrać bardzo malutkie)
* 1 większa marchewka
* 6 liści laurowych (użyłam Skworcu)
* 3 łyżeczki gorczycy białej (użyłam Skworcu)
* 6 ziaren ziela angielskiego (użyłam Skworcu)
Zalewa:
* 2,5 szklanki wody
* pół szklanki octu 10%
* 3 płaskie łyżki cukru
* 1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
* 1 płaska łyżka soli
* 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
Wykonanie:
Marchewkę obrać, pokroić w cienkie plasterki. Przełożyć ją do garnka, zalać wodą i zagotować ze szczyptą soli 6 minut od momentu zagotowania. Odcedzić z wody.
Pieczarki oczyścić i opłukać pod wodą. Przełożyć je do garnka, zalać wodą, wsypać płaską łyżkę soli i łyżeczkę kwasku cytrynowego, zagotować. Gotować je 5 minut od momentu zagotowania wody, po czym je odcedzić.
Na dno każdego słoika włożyć kilka plasterków marchewki, wsypać po łyżeczce gorczycy, włożyć po 2 ziarna ziela angielskiego i po 2 listki laurowe. Następnie włożyć pieczarki.
Wszystkie składniki zalewy przełożyć do garnka, zagotować.
Słoiki z pieczarkami zalać jeszcze gorącą zalewą, od razu zakręcić.
Pasteryzować około 10 minut.
Pieczarki są gotowe po około 3-4 dniach.
Lubię pieczarki marynowane :)
OdpowiedzUsuńI ja też :)
Usuń