GULASZ Z KARKÓWKI PO MYŚLIWSKU

Gulasz z karkówki po myśliwsku to pyszny pomysł na obiad, ale nie tylko. Fakt najczęściej podaję gulasz na obiad z dodatkiem ziemniaków, placków ziemniaczanych czy klusek. Ale lubię też gulasz zjeść jako samodzielne, rozgrzewające danie z bułką lub kromką chleba. Bardzo prosty w przygotowaniu, a do tego pyszny, aromatyczny, sycący i doskonale rozgrzewający w chłodne dni. Cóż tu dużo pisać, ja uwielbiam takie dania jednogarnkowe :)


Gulasz z karkówki po myśliwsku- składniki:
* około 600 g karkówki
* 2 marchewki
* 1 cebula
* 1 szklanka suszonych grzybów
* 3-4 ogórki kiszone
* 2 ząbki czosnku
* sól
* pieprz czarny mielony
* 1 kopiata łyżeczka koncentratu pomidorowego
* 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
* 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
* 1 łyżka mąki pszennej+ niepełne pół szklanki wody
* 3 łyżki oleju
* 4 liście laurowe
* 4 ziarna ziela angielskiego

Wykonanie:
Suszone grzyby namoczyć we wrzącej wodzie około 30 minut. Karkówkę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć pokrojone mięso, posypując je w czasie smażenia solą, pieprzem i słodką papryką. Przesmażone mięso przełożyć do garnka. Na tej samej patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka, również dodać do garnka z mięsem. Marchewkę obrać, pokroić w kostkę, dodać do mięsa. Wlać również namoczone grzyby razem z wodą, w której się moczyły, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do garnka. Całość zalać wodą, tyle, aby całość była pod wodą. Wrzucić ziele angielskie i liście laurowe, dodać musztardę i koncentrat pomidorowy. Gulasz gotować pod przykryciem na małym ogniu około 50 minut. Następnie dodać pokrojone w kostkę ogórki kiszone. Gotować kolejne 10 minut. Na końcu, gdy mięso i warzywa są miękkie sos można zagęścić łyżką mąki wymieszaną z pół szklanki wody, ewentualnie doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką słodką.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)