GULASZ Z PIERSI KURCZAKA Z MARCHEWKĄ W SOSIE POMIDOROWO- ŚMIETANOWYM

Dziś przychodzę do Was z kolejnym już przepisem na szybki obiad. Gulasz z piersi kurczaka z marchewką w sosie pomidorowo- śmietanowym to kruche, delikatne mięso, miękka marchewka i aromatyczny sos. Doskonale smakuje podany z ryżem lub ziemniakami, ale też z kluskami śląskimi czy kopytkami będzie równie smacznie. Co powiecie na takie połączenie smakowe? Mojej rodzinie bardzo smakowało i na pewno gulasz ten przygotuję jeszcze nie raz. 

Gulasz z piersi kurczaka z marchewką w sosie pomidorowo- śmietanowym- składniki:
* około 500 g piersi z kurczaka
* 2 średniej wielkości marchewki
* pół cebuli
* około 600 ml wody
* olej do smażenia
* sól do smaku
* pół łyżeczki ostrej papryki mielonej (użyłam Skworcu)
* pół łyżeczki czosnku granulowanego (użyłam Skworcu)
* 1/3 szklanki śmietany 18%
* 3 łyżki przecieru pomidorowego

Wykonanie:
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wsypać mięso, posypać solą, czosnkiem granulowanym i ostrą papryką mieloną. Całość wymieszać i podsmażyć. Następnie przesmażone mięso przełożyć do garnka. Na tej samej patelni zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kostkę, dodać do mięsa. Marchewki obrać, pokroić w cienkie plasterki, również dodać do garnka z mięsem i cebulą. Całość zalać wodą, gotować na małym ogniu z lekko uchyloną pokrywką do czasu, aż marchewka będzie prawie miękka. W kubeczku wymieszać śmietanę z przecierem pomidorowym, wlać do gulaszu. Całość gotować jeszcze chwilę, już bez pokrywki, aby sos się zredukował i zagęścił.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)