KROKIETY Z MIĘSEM Z ROSOŁU I KAPUSTĄ KISZONĄ

Nie lubię jak coś mi się w domu marnuje, staram się wykorzystać wszystko co zalega w lodówce. Moja córka jest ogromną fanką rosołu, a co za tym idzie, mam ciągle sporo mięsa gotowanego z rosołu. W lodówce czekała na wykorzystanie też kapusta kiszona, więc postanowiłam oba te składniki ze sobą połączyć i nadziać nimi naleśniki. Tak właśnie powstały pyszne krokiety z mięsem z rosołu i kapustą kiszoną. Jakież to było dobre, aż pożałowałam, że nie zrobiłam więcej krokietów, A Wy wykorzystujecie wszystko czy zdarza się Wam czasem coś wyrzucić?


Krokiety z mięsem z rosołu i kapustą kiszoną- składniki:
Naleśniki:
* 250 ml wody gazowanej
* 50 ml mleka
* 2 łyżki oleju
* 1 jajko
* półtora szklanki mąki pszennej
* solidna szczypta soli

Farsz:
* 0,5 kg kapusty kiszonej
* 1 cebula
* 4 uda z rosołu
* 1 marchewka z rosołu
* 1 pietruszka (korzeń) z rosołu
* sól do smaku
* pieprz czarny mielony do smaku

Dodatkowo:
* jajko do panierki
* bułka tarta do panierki
* olej do smażenia

Wykonanie:
Wszystkie składniki na naleśniki umieścić w misce, dokładnie wymieszać mikserem. Odstawić na około 10-15 minut, by ciasto "odpoczęło".
Patelnię nagrzać. Chochlą wylewać porcje ciasta na całą powierzchnię patelni. Smażyć naleśniki na złoty kolor z obu stron (naleśniki smażę na suchej patelni).
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, kapustę kiszoną drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę. Następnie dodać kapustę kiszoną i całość podsmażać, aż kapusta zmięknie. Doprawić solą. Mięso oddzielić od kości, razem z marchewką i pietruszką przepuścić przez maszynkę do mięsa. Następnie dodać podsmażoną kapustę kiszoną. Całość wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. 
Farsz zawinąć w naleśniki. 
W jednej misce rozklepać jajko, do drugiej miski wsypać bułkę tartą. Krokiety obtoczyć w jajku, następnie w bułce tartej. Smażyć na złoty kolor z obu stron na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)

Copyright © Zrób to smacznie , Blogger