KRUCHA TARTA Z JABŁKAMI

Krucha tarta z jabłkami to idealny, pyszny i szybki deser. Uwielbiam tarte na ciepło z lodami waniliowymi lub z bitą śmietaną. W lodówce zalegała mi gotowa masa jabłkowa, więc od razu w głowie zrodził się plan przygotowania tarty z jabłkami. Jeśli lubicie wypieki z jabłkami, to ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu i zadowoli Wasze podniebienia. 



Krucha tarta z jabłkami- składniki:
Kruche ciasto:
* 300 g mąki pszennej
* 200 g masła w temperaturze pokojowej
* 2 żółtka
* 1 łyżka cukru pudru
* szczypta soli
* opcjonalnie pół łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:
* 1 duży słoik gotowej masy jabłkowej
* cukier puder do posypania na wierzch

Wykonanie:
Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder. Dodać 2 żółtka i pokrojone na mniejsze kawałki masło. Z masy zagnieść ciasto. Formę do tarty na spodzie i bokach wylepić ciastem (odrobinę ciasta pozostawić, żeby zrobić kratkę na wierzchu). Dno ciasta nakłuć widelcem w kilku miejscach. Piekarnik nagrzać do 180'C, w między czasie ciasto w foremce włożyć do lodówki. Do nagrzanego piekarnika włożyć formę z ciastem, podpiec około 15 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika, wyłożyć nadzienie jabłkowe, wyrównać wierzch. Pozostałe ciasto bardzo cienko rozwałkować, wykroić cienkie paski. Na wierzchu ciasta z pasków ułożyć kratkę. Wstawić ponownie do piekarnika, piec przez około 20-25 minut.
Można posypać wierzch cukrem pudrem.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)