PAMPUCHY Z JAGODAMI

Pampuchy z jagodami znane też jako parowańce, buchty albo kluski na parze. To pyszne drożdżowe bułeczki gotowane na parze nadziewane jagodami, a przed podaniem polane sosem jagodowym. Ich przygotowanie jest łatwiejsze niż może się to wydawać. Doskonałe od razu na ciepło, ale też na zimno smakują równie dobrze. Miękkie, puszyste, pełne jagód. Co prawda sezon jagodowy już się zakończył, jednak ja mam pewne zapasy w zamrażalniku i właśnie z tych zapasów skorzystałam :)


Pampuchy z jagodami- składniki na około 12 sztuk:
* 500 g mąki pszennej
* 40 g świeżych drożdży
* 250 ml mleka
* 2 łyżeczki cukru
* 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
* 2 jajka
* 40 g masła
* płaskie pół łyżeczki soli

Dodatkowo:
* 250 g jagód
* 4 łyżki jogurtu naturalnego
* 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
* 2 łyżeczki cukru

Wykonanie:
Do miski wkruszyć drożdże, wsypać cukier, wlać 120 ml letniego mleka. Wymieszać, aby drożdże się rozpuściły. Wsypać płaską łyżkę mąki, wymieszać. Miskę zakryć ścierką, odstawić na 10 minut.
Po tym czasie dodać pozostałe składniki na ciasto drożdżowe, wymieszać robotem z odpowiednim hakiem do ciasta drożdżowego. Ponownie zakryć miskę ścierką, odstawić na 30-40 minut, aby ciasto wyrosło.
Na stolnicę podsypaną odrobiną mąki wyjąć wyrośnięte ciasto, krótko wyrobić, aby nie straciło na puszystości. Podzielić je na 12 równych kawałków.
W miseczce wymieszać 130 g mrożonych jagód w łyżeczką mąki ziemniaczanej.
Każdy kawałek ciasta  rozpłaszczyć na dłoni, do środka włożyć kilka jagód. ciasto dobrze sklepić i uformować kulę.
W odstępach od siebie układać pampuchy w parowarze. Parować około 13-14 minut.
Pozostałe jagody przełożyć do kielicha blendera, dodać jogurt naturalny i cukier. Całość zblendować, aby powstał sos jogurtowo- jagodowy.
Pampuchy przełożyć na talerz, polać sosem.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)

Copyright © Zrób to smacznie , Blogger