Pampuchy z jagodami- składniki na około 12 sztuk:
* 500 g mąki pszennej
* 40 g świeżych drożdży
* 250 ml mleka
* 2 łyżeczki cukru
* 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
* 2 jajka
* 40 g masła
* płaskie pół łyżeczki soli
Dodatkowo:
* 250 g jagód
* 4 łyżki jogurtu naturalnego
* 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
* 2 łyżeczki cukru
Wykonanie:
Do miski wkruszyć drożdże, wsypać cukier, wlać 120 ml letniego mleka. Wymieszać, aby drożdże się rozpuściły. Wsypać płaską łyżkę mąki, wymieszać. Miskę zakryć ścierką, odstawić na 10 minut.
Po tym czasie dodać pozostałe składniki na ciasto drożdżowe, wymieszać robotem z odpowiednim hakiem do ciasta drożdżowego. Ponownie zakryć miskę ścierką, odstawić na 30-40 minut, aby ciasto wyrosło.
Na stolnicę podsypaną odrobiną mąki wyjąć wyrośnięte ciasto, krótko wyrobić, aby nie straciło na puszystości. Podzielić je na 12 równych kawałków.
W miseczce wymieszać 130 g mrożonych jagód w łyżeczką mąki ziemniaczanej.
Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć na dłoni, do środka włożyć kilka jagód. ciasto dobrze skleić i uformować kulę.
W odstępach od siebie układać pampuchy w parowarze. Parować około 13-14 minut.
Pozostałe jagody przełożyć do kielicha blendera, dodać jogurt naturalny i cukier. Całość zblendować, aby powstał sos jogurtowo- jagodowy.
Pampuchy przełożyć na talerz, polać sosem.
Buchty;) 30 lat temu często serwowali je w moim przedszkolu:D Tyle, że z koktajlem truskawkowym:) Do tej pory je uwielbiam, a z jagodami są nawet lepsze;)
OdpowiedzUsuńTeż je uwielbiamy i robię bardzo często, pozdrawiam :)
Usuń