Placek ziemniaczany z gulaszem to nic innego jak placek po węgiersku albo też placek po zbójnicku. Gulasz można podać jako samodzielne danie, do ziemniaków czy klusków, ale też doskonale smakuje podany z plackiem ziemniaczanym. Danie bardzo proste a jakże smaczne i sycące. Dla mnie to obiad idealny dla całej rodziny.
Składniki na gulasz z karkówki z warzywami:
* około 600 g karkówki
* 1 większa marchewka
* 1 papryka czerwona
* 1 papryka zielona
* 1 cebula
* 300 g pieczarek
* olej do smażenia
* sól i pieprz czarny mielony do smaku
* odrobina ostrej mielonej papryki
* pół łyżeczki słodkiej papryki
* pół łyżeczki przyprawy do gulaszu
* pół łyżeczki majeranku mielonego
* 1 łyżka koncentratu pomidorowego
Wykonanie:
Karkówkę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć mięso posypując je w czasie smażenia solą, pieprzem, paprykami mielonymi i przyprawą do gulaszu. Przełożyć je do garnka. Marchewkę obrać, pokroić w kostkę, surową dodać do mięsa. Pieczarki pokroić w pół plasterki, cebulę obrać, pokroić w piórka, obie papryki pokroić w kostkę. Na patelni, na której smażyło się mięso dolać olej i przesmażyć razem wszystkie warzywa. Całą zawartość patelni razem z olejem od smażenia przelać do garnka z mięsem. Dolać wody na tyle, by zawartość garnka była nią pokryta. Dodać majeranek suszony, koncentrat pomidorowy i całość dusić pod przykryciem na średnio nagrzanym palniku grzewczym około 40-45 minut (do czasu, aż mięso będzie miękkie). Na końcu w razie potrzeby doprawić gulasz solą i pieprzem czarnym.
Gulasz można zagęścić zawiesiną wymieszanej wody z mąką.
Składniki na placki ziemniaczane:
* 1 kg ziemniaków
* 2 jajka
* sól i pieprz do smaku
* 3-4 łyżki mąki pszennej
* olej do smażenia
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć i osuszyć. Zetrzeć na tarce o małych oczkach. Masę ziemniaczaną delikatnie odsączyć z nadmiaru wody.
Ziemniaki wymieszać z jajkami, mąką, solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką wykładać porcje ciasta na całą powierzchnię patelni, smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone placki układać od razu z patelni na ręcznik papierowy.
* 1 kg ziemniaków
* 2 jajka
* sól i pieprz do smaku
* 3-4 łyżki mąki pszennej
* olej do smażenia
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć i osuszyć. Zetrzeć na tarce o małych oczkach. Masę ziemniaczaną delikatnie odsączyć z nadmiaru wody.
Ziemniaki wymieszać z jajkami, mąką, solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką wykładać porcje ciasta na całą powierzchnię patelni, smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone placki układać od razu z patelni na ręcznik papierowy.
Na połowie placka polać chochlą gulasz, zakryć drugą połową placka.
chetnie ale bez gulaszu
OdpowiedzUsuń