PLACEK ZIEMNIACZANY Z GULASZEM

Placek ziemniaczany z gulaszem to nic innego jak placek po węgiersku albo też placek po zbójnicku. Gulasz można podać jako samodzielne danie, do ziemniaków czy klusków, ale też doskonale smakuje podany z plackiem ziemniaczanym. Danie bardzo proste a jakże smaczne i sycące. Dla mnie to obiad idealny dla całej rodziny


Składniki na gulasz z karkówki z warzywami:
* około 600 g karkówki
* 1 większa marchewka
* 1 papryka czerwona
* 1 papryka zielona
* 1 cebula
* 300 g pieczarek
* olej do smażenia
* sól i pieprz czarny mielony do smaku
* odrobina ostrej mielonej papryki
* pół łyżeczki słodkiej papryki
* pół łyżeczki przyprawy do gulaszu
* pół łyżeczki majeranku mielonego
* 1 łyżka koncentratu pomidorowego

Wykonanie:
Karkówkę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć mięso posypując je w czasie smażenia solą, pieprzem, paprykami mielonymi i przyprawą do gulaszu. Przełożyć je do garnka. Marchewkę obrać, pokroić w kostkę, surową dodać do mięsa. Pieczarki pokroić w pół plasterki, cebulę obrać, pokroić w piórka, obie papryki pokroić w kostkę. Na patelni, na której smażyło się mięso dolać olej i przesmażyć razem wszystkie warzywa. Całą zawartość patelni razem z olejem od smażenia przelać do garnka z mięsem. Dolać wody na tyle, by zawartość garnka była nią pokryta. Dodać majeranek suszony, koncentrat pomidorowy i całość dusić pod przykryciem na średnio nagrzanym palniku grzewczym około 40-45 minut (do czasu, aż mięso będzie miękkie). Na końcu w razie potrzeby doprawić gulasz solą i pieprzem czarnym. 
Gulasz można zagęścić zawiesiną wymieszanej wody z mąką.

Składniki na placki ziemniaczane:
* 1 kg ziemniaków 
* 2 jajka
* sól i pieprz do smaku
* 3-4 łyżki mąki pszennej
* olej do smażenia

Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć i osuszyć. Zetrzeć na tarce o małych oczkach. Masę ziemniaczaną delikatnie odsączyć z nadmiaru wody. 
Ziemniaki wymieszać z jajkami, mąką, solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką wykładać porcje ciasta na całą powierzchnię patelni, smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone placki układać od razu z patelni na ręcznik papierowy.

Na połowie placka polać chochlą gulasz, zakryć drugą połową placka.








1 komentarz:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)