CIASTECZKA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Mamy weekend, więc czemu by nie upiec ciastka do kawy. Dziś mam dla Was przepis na pyszne i szybkie w przygotowaniu ciasteczka z białą czekoladą. Są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku z kawałkami białej czekolady. Ale nie trzeba ograniczyć się tylko do czekolady. Do środka można dodać również wiórki kokosowe, orzechy, rodzynki, żurawinę, wszystko to na co tylko macie ochotę. Aaa i dodam jeszcze, że ciastka są tak pyszne, że znikają z talerzyka bardzo prędko, dlatego też od razu przygotujcie je z podwójnej porcji ;)


Ciasteczka z białą czekoladą- składniki na około 16 ciastek:
* 200 g mąki pszennej
* 50 g cukru pudru
* 100 g masła
* 1 jajko
* 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
* 200 g białej czekolady

Wykonanie:
W misie miksera utrzeć masło z cukrem pudrem. Następnie dodać całe jajko, ponownie wymieszać. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać ciasto, aby składniki dobrze się połączyły.
Białą czekoladę pokroić nożem w małą kostkę. Dodać ją do ciasta, wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta dłonią formować kulki wielkości orzecha włoskiego (moje były odrobine większe).
Kulki kłaść na blachę w odstępach od siebie, lekko je spłaszczyć.
Piekarnik nagrzać do 170'C, piec ciastka około 15 minut.
Ciastka od razu po upieczeniu będą miękkie, jednak po chwili stwardnieją.








2 komentarze:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)