Schab duszony w sosie własnym- składniki:
* około 1 kg schabu
* 1 większa cebula
* 5 ziaren ziela angielskiego
* 3 liście laurowe
* olej do smażenia
* sól
* pieprz czarny mielony
* przyprawa do mięsa wieprzowego
* 2 łyżki mąki+ pół szklanki wody
* woda do zalania mięsa
Wykonanie:
Schab pokroić w plasterki o grubości około 1 cm. Każdy kawałek mięsa z obu stron oprószyć solą, pieprzem i przyprawą do mięsa wieprzowego.
Na patelni rozgrzać olej. Plastry schabu podsmażyć z obu stron, mięso musi zrobić się brązowe.
W między czasie cebulę obrać, pokroić w piórka. Podsmażone mięso przełożyć do garnka, a na patelni z tym samym olejem zeszklić cebulę. Całą zawartość patelni łącznie z olejem wlać do garnka z mięsem. Na patelnię wlać wodę, zagotować, aby zebrać z patelni wszystkie pozostałe po smażeniu mięsa "smaki". Wodę wlać do garnka na tyle, aby pokryła ona mięso. Dodać ziele angielskie i liście laurowe. Garnek zakryć pokrywką i dusić całość na małym ogniu około 1,5 godziny.
W szklance wymieszać mąkę z wodą, aby nie było grudek. Na samym końcu duszenia mięsa zaciągnąć sos mąką z wodą.
Polecam także:
Kopytka najlepsze
Zawsze obtaczam mięso w mące przed obsmażaniem - nie trzeba potem zagęszczać sosu.
OdpowiedzUsuńA jeśli koniecznie bez mąki, to proponuję schab w selerach - mięso przygotowuję i obsmażam tak jak w tym przepisie, ale potem duszę je w dwóch dużych, obranych i startych na grubych oczkach selerach korzeniowych - od razu jest jarzynka ;)
Przepis brzmi smacznie, dziękuję, na pewno spróbuję :)
Usuń