SCHAB DUSZONY W SOSIE WŁASNYM

Schab duszony w sosie własnym to danie uwielbiane przez wielu. Pyszne, kruche mięso, do tego aromatyczny sos. Idealnie do tego pasują kasze, ziemniaki, kluski śląskie czy kopytka oraz ulubiona surówka lub tarte buraczki. Przepis, który doskonale sprawdzi się na obiad nie tylko od święta. A wiecie co jest najlepsze w tym pysznym daniu? To, że oprócz naszego czasu poświęconego na obsmażenie mięsa, reszta robi się już zupełnie sama, a my mamy czas na inne obowiązki :)


Schab duszony w sosie własnym- składniki:
* około 1 kg schabu
* 1 większa cebula
* 5 ziaren ziela angielskiego
* 3 liście laurowe
* olej do smażenia
* sól
* pieprz czarny mielony
* przyprawa do mięsa wieprzowego
* 2 łyżki mąki+ pół szklanki wody
* woda do zalania mięsa

Wykonanie:
Schab pokroić w plasterki o grubości około 1 cm. Każdy kawałek mięsa z obu stron oprószyć solą, pieprzem i przyprawą do mięsa wieprzowego.
Na patelni rozgrzać olej. Plastry schabu podsmażyć z obu stron, mięso musi zrobić się brązowe.
W między czasie cebulę obrać, pokroić w piórka. Podsmażone mięso przełożyć do garnka, a na patelni z tym samym olejem zeszklić cebulę. Całą zawartość patelni łącznie z olejem wlać do garnka z mięsem. Na patelnię wlać wodę, zagotować, aby zebrać z patelni wszystkie pozostałe po smażeniu mięsa "smaki". Wodę wlać do garnka na tyle, aby pokryła ona mięso. Dodać ziele angielskie i liście laurowe. Garnek zakryć pokrywką i dusić całość na małym ogniu około 1,5 godziny.
W szklance wymieszać mąkę z wodą, aby nie było grudek. Na samym końcu duszenia mięsa zaciągnąć sos mąką z wodą.

Polecam także:
Kopytka najlepsze








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)

Copyright © Zrób to smacznie , Blogger