Ciastka francuskie z marmoladą to pyszny deser, który można przygotować dosłownie w 10 minut. Wystarczy gotowe ciasto francuskie nadziać marmoladą i zawinąć nadając ciastkom odpowiedni kształt. Przyznam się Wam, że zawsze mam w lodówce ciasto francuskie na wypadek, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Tak było i tym razem. Pora na popołudniową kawusię, a do niej nie było nic, więc szybko upiekłam pyszne ciasteczka.
Ciastka francuskie z marmoladą- składniki:
* 1 arkusz gotowego ciasta francuskiego
* marmolada wieloowocowa
* cukier puder do posypania
* 1 jajko
Wykonanie:
Ciasto francuskie rozwinąć, przy pomocy radełka rozciąć ciasto na 15 równych kwadratów. Na środku każdego położyć łyżeczkę marmolady. Zlepić ze sobą 2 przeciwległe końce.
Jajko rozklepać widelcem. Wierzch ciastek posmarować jajkiem. Ciastka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Jajko rozklepać widelcem. Wierzch ciastek posmarować jajkiem. Ciastka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 180'C, piec ciastka około 15-17 minut.
Posypać je cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)