KNEDLE ZE ŚLIWKAMI

Sezon na śliwki w pełni, więc obowiązkowo nie może zabraknąć tego rarytasu. Knedle ze śliwkami, bo o nich mowa są przepyszne i banalnie proste w przygotowaniu. Potrzeba tylko ugotowanych ziemniaków, odrobiny mąki, jajko i kilka śliwek. Miękkie knedle ziemniaczane z lekko kwaśną śliwką w środku są tak smaczne, że zazwyczaj od razu przygotowuję ich więcej i odgrzewam jeszcze na kolację albo kolejnego dnia na obiad ;) A Wy lubicie knedle ze śliwkami?


Knedle ze śliwkami- składniki na około 12-14 knedli:
* około 500 g ziemniaków (waga surowych ziemniaków po obraniu ze skórki)
* 90 g mąki pszennej
* 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
* 1 jajko

Dodatkowo:
* 12-14 śliwek węgierek
* do polania według uznania: bułka tarta, masło, śmietana, cynamon do posypania

Wykonanie:
Śliwki węgierki, przekroić (ale nie nacinać ich do końca, muszą być w jednym kawałku), wyjąć pestki.
Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki, ugotować w osolonej wodzie do miękkości, następnie odcedzić z wody. Jeszcze ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę, dobrze je wystudzić.
Do ziemniaków wsypać obie mąki, wbić całe jajko, dobrze dłonią wyrobić ciasto.
Oprószonymi mąką dłońmi formować kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczyć je na cienki placek. W środek włożyć jedną śliwkę, zlepić brzegi i uformować kształtną kulę. Ulepione knedle odkładać na stolnicę podsypaną odrobiną mąki.
W garnku zagotować wodę z niewielką ilością soli. Partiami wkładać knedle do wrzątku. Gotować około 4 minut od czasu ich wypłynięcia na wierzch.
Knedle podawać polane rozpuszczonym masłem, śmietaną lub przesmażoną na maśle bułką tartą. Można też posypać cukrem waniliowym lub cynamonem.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)

Copyright © Zrób to smacznie , Blogger