ROLADKI SCHABOWE Z PIECZARKAMI I SEREM DUSZONE W SOSIE WŁASNYM

Roladki schabowe z pieczarkami i serem duszone w sosie własnym to jedno z moich ulubionych dań. Kruche, delikatne roladki pełne pieczarek, które uwielbiam, a do tego pyszny, aromatyczny sos. Takie danie doskonale pasuje podane z ziemniakami, kluskami śląskimi, kopytkami czy ulubioną kaszą. Roladki schabowe to odmiana od tradycyjnych kotletów schabowych, smaczne danie na niedzielny lub świąteczny obiad


Roladki schabowe z pieczarkami i serem duszone w sosie własnym- składniki:
* 8 plasterków schabu
* 300 g pieczarek
* 100 g startego na tarce sera mozzarella
* sól, pieprz czarny mielony, papryka słodka mielona do smaku
* 3 liście laurowe
* 4 ziarenka ziela angielskiego
* garść suszonych grzybów
* woda do zalania mięsa
* olej do smażenia
* 1 łyżka masła
* mąka do panierki roladek
* 1 łyżka mąki+ pół szklanki wody do zagęszczenia sosu

Wykonanie:
Plastry schabu rozklepać bardzo cienko za pomocą tłuczka (na mięso kładę woreczek, aby nie "rozrywać" mięsa). Każdy kotlet oprószyć z obu stron solą, pieprzem i papryką słodką.
Pieczarki drobno pokroić. Na patelni rozpuścić masło, podsmażyć pieczarki doprawiając je solą i pieprzem. Na każdy plaster schabu położyć po łyżce pieczarek i trochę sera. Mięso zawinąć w roladkę. Można wkłuć wykałaczkę, aby się nie rozwaliło podczas smażenia. Każdą roladkę obtoczyć dokładnie w mące. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć roladki z każdej strony na rumiany kolor. Przełożyć je do garnka, wlać olej na którym się smażyły, a na patelnię wlać wodę. Zagotować ją, aby woda zabrała wszystkie "smaki" z patelni po smażeniu mięsa. Wodę przelać do garnka, musi jej być tyle, żeby roladki były w pełni zanurzone. Dodać ziele angielskie, liście laurowe i suszone grzyby. Garnek zakryć pokrywką, dusić na małym ogniu około 50 minut. 
Po tym czasie w kubku wymieszać wodę z mąką, aby nie było grudek. Tak przygotowaną zawiesinę wlewać stopniowo do garnka, aby sos się zagęścił. Na samym końcu całość doprawić do smaku według uznania.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)

Copyright © Zrób to smacznie , Blogger