STRUCLA DROŻDŻOWA Z KREMEM CZEKOLADOWYM I ORZECHAMI LASKOWYMI

Ostatnio mam etap, że ciągle mogłabym piec i jeść ciasto drożdżowe, więc dziś przychodzę do Was z taką propozycją. Strucla drożdżowa z kremem czekoladowym i orzechami laskowymi, co Wy na to? Pyszne, puszyste, miękkie ciasto pełne czekolady i orzechów. Wieczory są już chłodne, a takie ciasto doskonale nada się na jesienne popołudnia i wieczory z towarzystwem kubka ciepłego mleka i milusiego kocyka. Mnie taka opcja odpowiada :)



Strucla drożdżowa z kremem czekoladowym i orzechami laskowymi- składniki:
Ciasto drożdżowe:
* 340 g mąki pszennej 
* 150 ml letniego mleka
* 25 g świeżych drożdży (zamiennie 7 g drożdży suchych)
* 30 g cukru
* 50 g roztopionego masła
* 1 jajko

Dodatkowo:
* 3 łyżki masła czekoladowego
* 40 g orzechów laskowych

Wykonanie:
Drożdże pokruszyć do miski, dodać łyżkę cukru, wlać letnie mleko, wymieszać. Wsypać łyżkę mąki, ponownie zamieszać, Przykryć ścierką i odstawić na około 10 minut, aby zaczyn zaczął pracować.
Po tym czasie dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto, ponownie zakryć ścierką i odstawić na około 1 godzinę (ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość). Ciasto rozwałkować na cienki prostokąt. Wierzch posmarować na całości masłem czekoladowym. Orzechy laskowe drobno posiekać, rozsypać je na wierzch na czekoladę. Ciasto zawinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku. Nożem przeciąć roladę wzdłuż na pół. Zlepić ze sobą jeden brzeg. Ciasto zapleść na przemian, następnie zlepić drugi brzeg ze sobą. Tak przygotowaną struclę przełożyć do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę zakryć ścierką, odstawić do wyrośnięcia ciasta na około 45 minut. 
Piekarnik nagrzać do 170'C, piec struclę około 35-40 minut. Po upieczeniu wyjąć z blachy, wystudzić na kratce.

Przy okazji chciałabym Wam polecić robota planetarnego w stylu Vintage firmy Ariete, który możecie nabyć tutaj:) 











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)

Copyright © Zrób to smacznie , Blogger