Strucla drożdżowa z kremem czekoladowym i orzechami laskowymi- składniki:
Ciasto drożdżowe:
* 340 g mąki pszennej * 150 ml letniego mleka
* 25 g świeżych drożdży (zamiennie 7 g drożdży suchych)
* 30 g cukru
* 50 g roztopionego masła
* 1 jajko
Dodatkowo:
* 3 łyżki masła czekoladowego
* 40 g orzechów laskowych
Wykonanie:
Drożdże pokruszyć do miski, dodać łyżkę cukru, wlać letnie mleko, wymieszać. Wsypać łyżkę mąki, ponownie zamieszać, Przykryć ścierką i odstawić na około 10 minut, aby zaczyn zaczął pracować.
Po tym czasie dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto, ponownie zakryć ścierką i odstawić na około 1 godzinę (ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość). Ciasto rozwałkować na cienki prostokąt. Wierzch posmarować na całości masłem czekoladowym. Orzechy laskowe drobno posiekać, rozsypać je na wierzch na czekoladę. Ciasto zawinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku. Nożem przeciąć roladę wzdłuż na pół. Zlepić ze sobą jeden brzeg. Ciasto zapleść na przemian, następnie zlepić drugi brzeg ze sobą. Tak przygotowaną struclę przełożyć do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę zakryć ścierką, odstawić do wyrośnięcia ciasta na około 45 minut.
Piekarnik nagrzać do 170'C, piec struclę około 35-40 minut. Po upieczeniu wyjąć z blachy, wystudzić na kratce.
Przy okazji chciałabym Wam polecić robota planetarnego w stylu Vintage firmy Ariete, który możecie nabyć tutaj:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)