DOMOWA GRANOLA BANANOWO- KOKOSOWA

Domowa granola bananowo- kokosowa to pomysł na pyszne, szybkie i zdrowe śniadanie bądź 2 śniadanie. Najczęściej podaję ją z gęstym jogurtem naturalnym albo zwyczajnie zalewam mlekiem, choć przyznam, że bardziej przemawia do mnie wersja z jogurtem. Zazwyczaj przygotowuję od razu większą ilość granoli w różnych wariantach smakowych. Dzielę ja na mniejsze porcje, wkładam do słoików i mieszam z przeróżnymi suszonymi owocami. 

Kochani pamiętacie jak opisywałam Wam mój nowy sprzęt kuchenny jakim jest dehydrator BYZOO DH02 ze sklepu mocsokow.pl? Dokładną recenzję znajdziecie pod tym linkiem--> klik. Po kolejnym miesiącu testów muszę Wam powiedzieć, że nadal uważam ten sprzęt za rewelacyjny. To właśnie w nim suszę sobie na bieżąco moje owoce na granolę. A są nimi najczęściej banany, jabłka, gruszki, borówki amerykańskie, truskawki, maliny, morele, a nawet żurawina. Owoce suszą się przez noc, dzięki temu kolejnego dnia są już gotowe do przygotowania granoli.






Domowa granola bananowo- kokosowa- składniki:
* pół szklanki migdałów płatki
* pół szklanki wiórków kokosowych
* pół szklanki orzechów włoskich
* 1/4 szklanki pestek dyni
* 2 szklanki płatków owsianych
* 3/4 szklanki syropu klonowego (może być też miód)
* 1 szklanka suszonych bananów

Wykonanie:
Do miski wsypać migdały, pokruszone orzechy włoskie, wiórki kokosowe, pestki dyni i płatki owsiane. Wlać syrop klonowy. Całość dobrze wymieszać, aby masa była pokryta syropem.
Na spód blachy wyłożyć papier do pieczenia. Wyłożyć masę równomiernie na papierze. Włożyć do dehydratora, ustawić na 80'C i piec około 1 godziny i 30 minut (piekarnik 120'C około 1 godziny). Co jakiś czas całość przemieszać, aby wszystko się równomiernie zarumieniło. Po tym czasie blachę wyjąć z piekarnika, masę wystudzić. Zimną granolę pokruszyć, dodać suszone banany. Przełożyć do słoika, przechowywać szczelnie zamknięte. 



Wpis powstał przy współpracy z mocsokow.pl.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)

Copyright © Zrób to smacznie , Blogger