TORT URODZINOWY W STYLU TIK TOK

Kilka dni temu moja córka świętowała swoje 12-ste urodziny. Długo miałam dylemat jaki tort przygotować dla nastolatki. A, że moda na Tik Toka trwa, więc i tort wykonałam w tym stylu. Solenizantka oczywiście zachwycona, a o to chyba chodzi. Biszkopty przełożone zostały kremem milky way, kremem śmietankowym, smaki kremu przełamałam żelką jagodową. Tort smakował wszystkim zaproszonym gościom, z czego ogromnie się cieszę, ponieważ przy każdym torcie ogromnie się zawsze stresuję, czy wszystko się uda. Jednak za każdym razem moje nerwy są nie potrzebne :) 

Tort urodzinowy w stylu Tik Tok:
Biszkopt:
Składniki:
* 8 jajek w temperaturze pokojowej
* 160 g mąki pszennej tortowej
* 200 g drobnego cukru do wypieków

Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier i ciągle ubijać pianę, tak by nie były wyczuwalne grudki cukru. Kolejno do piany dodać żółtka, wymieszać. Na końcu do masy jajecznej dodać przesianą przez sitko mąkę. Wymieszać najlepiej drewnianą łyżką lub szpatułką. 
Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piekarnik nagrzać do 170'C. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut, do tzw. "suchego patyczka". Biszkopt wyjąć z piekarnika i zrzucić na podłogę z wysokości kolan. 
Biszkopt najlepiej piec dzień przed rozkrojeniem.

Krem milky way:
Składniki:
* 300 ml śmietany kremówki 36%
* 180 g batonów Milky Way
* 340 g serka mascarpone

Wykonanie:
Do garnka wlać śmietanę kremówkę, podgrzewać ją na małym ogniu. W między czasie batoniki pokroić na mniejsze kawałki, dodać je do kremówki, nadal podgrzewać i mieszać do momentu, aż batony się rozpuszczą. 
WAŻNE: Śmietany nie można doprowadzić do wrzenia.
Gdy batony się rozpuszczą, garnek zdjąć z ognia i wystudzić masę. Garnek przykryć pokrywką i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Następnego dnia do zimnej kremówki z batonikami dodać serek mascarpone. Całość wymieszać mikserem na średnich obrotach nie dłużej niż 2-3 minuty, aby masa się nie zważyła.

Krem śmietankowy z serkiem mascarpone:
Składniki:
* 600 ml schłodzonej śmietany kremówki 36%
* 500 g serka mascarpone
* 40-50 g cukru pudru

Wykonanie:
Do miski wlać śmietanę, wymieszać mikserem. Na początku na najmniejszych obrotach miksera, potem zwiększyć jego obroty. Kiedy śmietana lekko się ubije, ale będzie jeszcze płynna dodać serek mascarpone i wsypać cukier puder. Mieszać na wysokich obrotach miksera, aż krem zgęstnieje. 

Żelka jagodowa:
Składniki:
* 450 g mrożonych jagód (mogą być też świeże)
* 8 g żelatyny
* 1/3 szklanki wody
* kilka kropel soku z cytryny

Wykonanie:
Jagody zmiksować blenderem na gładką masę. Przecedzić przez sitko. W garnku podgrzać zmiksowane jagody.
Żelatynę namoczyć w wodzie, odstawić na kilka chwil, aby napęczniała. Następnie żelatynę rozpuścić w mikrofalówce. Tak przygotowaną żelatynę wlać do jagód, wymieszać.
Żelkę przelać do okrągłej formy wyłożonej folią spożywczą, wstawić do lodówki na około 4-5 godzin.

Na biszkopt o średnicy 24 cm przygotowałam żelkę o średnicy 20 cm.
Żelka nie klei się bezpośrednio do biszkoptu, należy najpierw na biszkopt położyć warstwę kremu, żelkę i znów krem zanim całość zostanie pokryta kolejnym biszkoptem.
Przy użyciu jagód mrożonych trzeba je najpierw wsypać do garnka i podgrzewać, aby się "rozciapkały", potem zmiksować blenderem i dalej postąpić według powyższych wskazówek.

Drip z białej czekolady:
Składniki:
* 100 g białej czekolady
* 50 g śmietany kremówki najlepiej 36%

Wykonanie:
W garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, nie powinno się doprowadzić do jej zagotowania. Do śmietany dodać połamaną w kostki czekoladę, mieszać, by czekolada się rozpuściła.
Na tym etapie, jeśli chcemy zabarwić drip trzeba stopniowo dodawać barwnika, do uzyskania odpowiedniego koloru.
Drip w momencie nakładania na tort nie może być gorący, ponieważ rozpuści się krem z tortu a polewa spłynie i nie będzie już efektu takiego, jaki powinien być.
Drip zawsze chłodzę w lodówce, co jakiś czas mieszam i pilnuję, aby za bardzo się zastygł. Najlepiej wylewać go na schłodzony tort przy pomocy łyżeczki lub rękawa cukierniczego.

Dodatkowo:
* barwnik spożywczy w kolorze białym, czarnym, niebieskim i ciemnym różu

Składanie tortu:
Biszkopt rozkroić wzdłuż na 3 równe części. Na podkład do tortu posmarować odrobinę kremu, wtedy pierwszy płat biszkoptu solidnie utrzyma się na podkładzie. Pierwszy blat biszkoptu położyć na podkładzie, nasączyć go wodą wymieszaną z sokiem z cytryny. Na to wysmarować krem milky way. Zakryć drugim biszkoptem, nasączyć. Na to posmarować cienką warstwę kremu śmietankowego, na środku położyć żelkę jagodową. Boki wkoło żelki i jej wierzch wierzch posmarować kolejną cienką warstwą kremu, tyle tylko by na to przykleił się kolejny biszkopt. Na wierzch położyć ostatni płat biszkoptu, nasączyć. Wierzch tortu i bok wysmarować cienką warstwą kremu śmietankowego, dobrze wygładzić. Tort wstawić do lodówki na około 2 godziny.
Z kremu śmietankowego, który pozostał odłożyć niewielką ilość (będzie on zabarwiony na niebiesko i różowo do dekoracji na górze). Resztę kremu zabarwić na czarno. Po 2 godzinach tort wyjąć z lodówki, boki i wierzch wysmarować czarnym kremem, dobrze wygładzić. Ponownie wstawić go do lodówki na 2-3 godziny.
W tym czasie przygotować drip. Następnie zabarwić go na biało i podzielić na 2 części. Do jednego dolewać stopniowo niebieski barwnik do uzyskania odpowiedniego koloru. Do drugiej części wlewać ciemno różowy barwnik, tak samo po kilka kropel do uzyskania odpowiedniego koloru. Drip schłodzić. 
Na schłodzony tort wylewać drip na przemian raz niebieski raz różowy za pomocą łyżeczki, butelki lub przełożyć drip do woreczka cukierniczego, na końcu wyciąć małą dziurkę. Drip wylewać po brzegu tortu tak, aby co kawałek lekko spływał. Drip nie może być za ciepły, ponieważ cały spłynie z tortu ani tez nie może być już tężejący.
Odłożoną niewielką ilość kremu śmietankowego podzielić na 2 części i tak samo jak w przypadku dripu do każdego dolewać stopniowo barwnik spożywczy do uzyskania odpowiedniego koloru.
Wierzch udekorować kremem, wyciskając go z rękawa cukierniczego zakończonego odpowiednią tylką (u mnie Wilton 1M).
Tort przechowywać w lodówce, zapakowany w pudełko, ponieważ śmietana chłonie wszystkie zapachy z lodówki.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)

Copyright © Zrób to smacznie , Blogger