PIERŚ Z KURCZAKA Z PIECZARKAMI I PAPRYKĄ W SOSIE POMIDOROWYM

Co powiecie na takie pyszne, proste i błyskawiczne danie jednogarnkowe? Pierś z kurczaka z pieczarkami i papryką w sosie pomidorowym doskonale smakuje podane z ryżem, kaszą czy ziemniakami, ale też może posłużyć jako samodzielne danie rozgrzewające podane z pajdą chleba. Mięso jest miękkie i kruche, a cały sos wychodzi bardzo aromatyczny. Ugotowałam od razu więcej tego dania i włożyłam jeszcze gorące w słoiki, mąż będzie miał ciepły, pożywny posiłek w pracy :)

Pierś z kurczaka z pieczarkami i papryką w sosie pomidorowym- składniki:
* 3 pojedyncze piersi z kurczaka
* 1 czerwona papryka
* 1 cebula
* 400 g pieczarek
* 3 liście laurowe
* 5 ziaren ziela angielskiego
* pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki
* pół łyżeczki ostrej mielonej papryki
* pół łyżeczki suszonego oregano
* 1 płaska łyżeczka soli
* pół szklanki wody
* 3-4 szklanki passaty pomidorowej
* 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
* 3-4 łyżki oleju

Wykonanie:
Cebulę obrać, pokroić w niewielką kostkę, Pieczarki przekroić na pół a następnie w cienkie plasterki, paprykę pokroić w kostkę. Pierś z kurczaka oczyścić z błonek, pokroić w większą kostkę.
W garnku rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę. Następnie dodać pierś z kurczaka, całość podsmażyć co chwilę mieszając. Kolejno dodać pieczarki i paprykę, wszystko wymieszać i podsmażyć. Wlać passatę pomidorową, wodę, dodać koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Całość dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 20 minut. Następnie zdjąć pokrywkę i gotować na małym ogniu jeszcze z 15 minut.








4 komentarze:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)