SERNIK KRÓLEWSKI

Sernik królewski to pyszna masa serowa oraz warstwy kruchego, kakaowego ciasta. Przepis jest naprawdę bardzo prosty, a sam sernik bardzo smaczny. Tak naprawdę to jeden z moich ulubionych serników, prezentuje się niezwykle efektownie i zachwyci zarówno domowników jak i zaproszonych gości. Ja uwielbiam i myślę, że pojawi się on na moim świątecznym stole :)

Sernik królewski- składniki na kwadratową blachę 24 cm:
Kruche ciasto:
* 400 g mąki pszennej 
* 4 płaskie łyżki cukru pudru
* 2 płaskie łyżki kakao
* 200 g masła
* 2 żółtka
* 1 łyżka gęstej śmietany 18%
Masa serowa:
* 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
* 140 g cukru
* 1 opakowanie (40 g) budyniu śmietankowego
* 50 g rozpuszczonego masła
* 200 ml śmietany kremówki 36%
* 2 białka 
* 4 całe jajka

Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce. Dłonią zagnieść gładkie ciasto, by składniki się dobrze połączyły. Tak przygotowane ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażalnika na minimum godzinę .
Blachę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia. Około 3/4 ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach równomiernie na spód blachy. Piekarnik nagrzać do 180'C, zapiec ciasto około 10 minut.
W tym czasie przygotować masę serową. Twaróg sernikowy wymieszać w misce przy pomocy miksera z cukrem, proszkiem budyniowym i śmietanką kremówką. Następnie dodać rozpuszczone, ostudzone masło, 2 białka, które pozostały z kruchego ciasta i 4 całe jajka. Masę serową dobrze wymieszać mikserem.
Na zapieczony spód wylać masę serową, na wierzch równomiernie zetrzeć na tarce pozostałe kruche ciasto. Sernik piec w 180'C około 1 godziny.
Ciasto studzić w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika.




2 komentarze:

  1. To chyba najlepszy przepis na sernik, zawsze wychodzi przepyszny. Ja zamiast serka z wiaderka kupuję ser w kostkach i sama mielę, wydaje mi się, że sernik jest wtedy bardziej "zbity" i treściwy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak masz rację taki ser zmielony samemu jest wiele lepszy :)

      Usuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)