SMACZNE DANIA PRZYGOTOWANE Z MULTIGRILLEM KUVINGS

Kochani, kilka dni temu przedstawiałam Wam mojego kuchennego pomocnika,  mianowicie multigrill Kuvings. A dziś chciałabym Wam pokazać jego możliwości i przedstawić kilka przepisów, jakie przygotowałam właśnie w multigrillu. Choć poza tymi, które za chwilę Wam opiszę, to przygotowuję w nim praktycznie wszystko i niemal codziennie podgrzewam obiad dla męża. 

Przypominam, że w dalszym ciągu możecie nabyć multigrilla 10% taniej, wystarczy kliknąć tutaj--> kliknij.



Leczo z cukinią i kiełbasą- składniki:
* 1 średniej wielkości cukinia
* 1 czerwona papryka
* 300 g pieczarek
* 1 cebula
* 2 marchewki
* 2 kiełbasy typu "śląska"
* 2-3 listki laurowe
* 5-6 ziarenek ziela angielskiego
* pół łyżeczki ostrej papryki
* pół łyżeczki papryki słodkiej
* 1 łyżeczka soli
* 300 ml passaty pomidorowej 
* 400 ml wody
* olej do smażenia


Wykonanie:
Cukinię, pieczarki, kiełbasę pokroić w półplasterki. Cebulę obrać, pokroić w piórka, marchewkę i paprykę czerwoną w kostkę.
Rozgrzać multigrilla, ja użyłam płyty głębokiej. Wlać olej, podsmażyć cebulę. Dodać kiełbasę, całość razem wymieszać i podsmażyć. Następnie dodać pieczarki, ponownie co chwilę mieszając wszystko podsmażyć. Na końcu dodać paprykę i marchewkę. Dodać paprykę ostrą, słodką, sól, ziele angielskie i liście laurowe. Mieszając całość podsmażyć około 3-4 minuty. Wszystko podlać 300 ml wody, multigrilla zakryć pokrywką, gotować około 10 minut. Po tym czasie dodać cukinię, wlać resztę wody, wymieszać. Ponownie zakryć pokrywką i gotować kolejne 10 minut. Wlać passatę pomidorową, dobrze wymieszać i całość gotować 6-7 minut, aby cukinia się nie rozgotowała, tym razem już nie zakrywając multigrilla pokrywką. 






Jogurtowe mini placki- składniki na około 24 mini placuszki:
* 4 łyżki jogurtu naturalnego, najlepszy jest gęsty jogurt
* 2 jajka
* 6 kopiatych łyżek mąki pszennej
* szczypta soli
* pół łyżeczki proszku do pieczenia
* 2 łyżeczki cukru
* 1/3 szklanki mleka
* cukier puder do posypania na wierzch

Wykonanie:
W misce wymieszać jogurt naturalny z całymi jajkami i mlekiem przy pomocy rózgi kuchennej. Dodać mąkę, sól, proszek do pieczenia i cukier. Wymieszać, aby składniki dobrze się połączyły i nie było grudek mąki. 
Na multigrillu rozgrzać płytę takoyaki. Do każdego wgłębienia płyty wlewać przy pomocy łyżeczki małe porcje ciasta. Piec placuszki na rumiano z obu stron.
Przed podaniem posypać je cukrem pudrem.





Karkówka duszona z cebulą w sosie pomidorowym- składniki:
* 6 plastrów karkówki
* 1 duża cebula
* 3/4 szklanki passaty pomidorowej
* 2 łyżki ketchupu pikantnego
* pół łyżeczki soli
* 1 łyżeczka słodkiej papryki 
* pół łyżeczki ostrej papryki
* 2 łyżeczki majeranku 
* 1 łyżeczka czosnku granulowanego
* 1/3 szklanki wody
* olej do smażenia

Wykonanie:
Karkówkę delikatnie rozbić tłuczkiem, cebulę obrać, przekroić na pół, pokroić w cienkie piórka.
Do miseczki wlać wodę, dodać ketchup, passatę pomidorową oraz wszystkie przyprawy, wymieszać.
W multigrillu rozgrzać głęboką płytę, wylać odrobinę oleju. Plastry karkówki poukładać na płycie obok siebie, obsmażyć z obu stron. Na wierzch ułożyć plastry cebuli, wylać sos pomidorowy.
Całość dusić pod przykryciem około 1 godziny. 





Omlet biszkoptowy z owocami i miodem- składniki:
* 150 g mąki pszennej
* 3 jajka
* 2 łyżeczki cukru
* pół łyżeczki proszku do pieczenia
* szczypta soli
* odrobina masła do wysmarowania płyty multigrilla

Dodatkowo:
* miód do polania na wierzch
* ulubione owoce
* płatki migdałowe do posypania na wierzch

Wykonanie:
Całe jajka wbić do miski, dodać sól i cukier. Całość utrzeć przy pomocy miksera. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać delikatnie przy pomocy drewnianej łyżki.
W multigrillu rozgrzać głęboką płytę, dno wysmarować masłem. Na rozgrzaną płytę wylać ciasto, wyrównać wierzch. Piec pod przykryciem 7-8 minut, następnie omlet obrócić na drugą stronę, piec około 4-5 minut.
Omlet podzielić na 4 części, podawać z ulubionymi owocami, polany miodem i posypany płatkami migdałowymi.





Wpis oraz film powstały przy współpracy z Kuvings.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)

Copyright © Zrób to smacznie , Blogger