BABECZKI Z GRUSZKAMI

Babeczki z gruszkami są bardzo proste i szybkie w wykonaniu, a po upieczeniu pyszne, maślane, wilgotne, mięciutkie i pełne kawałków gruszek. Ich przygotowywanie to też doskonała zabawa z dziećmi w kuchni. Przyznam Wam, że te babeczki tak szybko znikają, że żałowałam, iż od razu nie upiekłam je z podwójnej porcji. Idealne do popołudniowej kawki, a moja córka uwielbia zabierać babeczki do szkoły jako przekąska w czasie przerwy między lekcjami. Są pycha, koniecznie sami spróbujcie :)


Babeczki z gruszkami- składniki na 12 babeczek:
* 100 g masła
* 80 g cukru
* 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
* 2 jajka
* 200 g mąki pszennej
* 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
* 4 łyżki mleka

Dodatkowo:
* 2 gruszki
* cukier puder do posypania na wierzch

Wykonanie:
Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym z prawdziwą wanilią. Kolejno dodawać po jednym jajku, ciągle mieszając masę mikserem. Na końcu wlać mleko, wsypać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Całość wymieszać mikserem do połączenia się składników.
Gruszki obrać, pokroić w małą kostkę. Dodać je do ciasta i całość ponownie wymieszać, tym razem już drewnianą łyżką. Do formy do pieczenia babeczek wyłożyć papierowe papilotki. Do środka wkładać po kopiatej łyżce ciasta.
Piekarnik nagrzać do 170'C, piec babeczki około 25 minut.
Przestudzone babeczki posypać cukrem pudrem.




4 komentarze:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)