KULEBIAK Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

Kulebiak to popularna strucla, zawijaniec z ciasta drożdżowego wypełniony nadzieniem z kapusty kiszonej i suszonych grzybów. Idealny do podania na stół wigilijny z kubkiem czerwonego barszczu z pewnością pojawia się w wielu domach. Jeśli jeszcze nie macie gotowego menu na kolację wigilijną, to polecam do listy dopisać kulebiak z kapustą i grzybami. Jest przepyszny i bardzo łatwy w wykonaniu. U mnie w ten magiczny wieczór na pewno zagości :)



Kulebiak z kapustą i grzybami- składniki na 2 kulebiaki:
* 500 g mąki pszennej
* 8 g suchych drożdży
* 1 łyżeczka cukru
* pół łyżeczki soli
* 200 ml mleka
* 50 g masła
* 2 jajka

Nadzienie:
* 900 g kapusty kiszonej
* 50 g suszonych grzybów
* 2 liście laurowe
* 4 kulki ziela angielskiego
* 1 cebula
* olej do smażenia
* 250 ml wody
* sól do smaku
* pieprz czarny mielony do smaku
* 1 łyżeczka kminku

Dodatkowo:
* 1 jajko do posmarowania na wierzch
* siemię lniane do posypania

Wykonanie:
Drożdże wsypać do miski, wsypać 1 łyżeczkę cukru, dodać ciepłe (NIE GORĄCE!!!) 100 ml mleka, 3 łyżki mąki i wszystko porządnie wymieszać. Zakryć ścierką, postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. 
Do wyrośniętego rozczynu dodać mąkę, lekko roztrzepane jajka, roztopione masło, sól, zagnieść ciasto lub wyrobić robotem z odpowiednimi hakami do ciasta drożdżowego. Dobrze zagniecione odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
W tym czasie przygotować nadzienie. Do garnka włożyć kapustę kiszoną, suszone grzyby, ziele angielskie i liście laurowe. Wlać 250 ml wody. Całość gotować pod przykryciem około 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, zeszklić cebulę. Ugotowaną kapustę kiszona z grzybami odciskając z wody przełożyć na deskę, drobno posiekać. Tak przygotowana kapustę dodać na patelnię do cebuli, całość podsmażać około 5- 6 minut, doprawiając do smaku solą, pieprzem czarnym mielonym i kminkiem.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką. Podzielić je na 2 części. Każdą z nich rozwałkować na dość cienki prostokąt. Na każdy prostokąt wyłożyć po połowie nadzienia z kapusty kiszonej, równomiernie rozsmarować. Ciasto zawijać w rulon wzdłuż dłuższego boku. 
Kulebiak przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W kubku rozklepać całe jajko. Wierzch kulebiaka posmarować jajkiem, posypać odrobiną ziaren siemienia lnianego.
Piekarnik nagrzać do 180'C, piec rolady około 40 minut.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)