SOCZYSTY KURCZAK MARYNOWANY W MAŚLANCE

Soczysty kurczak marynowany w maślance to mój niezawodny przepis na idealnie wypieczonego, soczystego kurczaka z chrupiącą skórką. Kwas mlekowy zawarty w maślance zmiękcza mięso, co sprawia, że piecze się ono szybciej, jest kruche i delikatne. Najlepiej kurczaka w marynacie z maślanki przygotować dzień wcześniej i przez całą noc trzymać w lodówce. Wtedy wyjdzie na pewno pyszny kurczak. A do tego mięso piecze się samo, a my w tym czasie możemy zrobić mnóstwo innych rzeczy. Ja lubię taki obiad, a Wy? 



Soczysty kurczak marynowany w maślance- składniki:
* 1 mniejszy kurczak (mój miał 1,5 kg)
* 500 ml maślanki
* 3 ząbki czosnku
* 2 łyżki oleju
* 1 płaska łyżeczka soli
* pół łyżeczki pieprzu
* 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 
* pół łyżeczki ostrej papryki mielonej 

Wykonanie:
Do miski wlać maślankę, dodać sól, pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę i wszystkie pozostałe przyprawy, wymieszać. Do tak przygotowanej marynaty włożyć kurczaka i wszystko wymieszać tak, by marynata pokryła mięso. Miskę z mięsem wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Mięso przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 160'C i piec kurczaka 35 minut, po tym czasie odwrócić go na drugą stronę i piec jeszcze 30 minut.




6 komentarzy:

  1. Fantastycznie to wygląda, kompozycja i cała reszta na wysokim smacznym poziomie

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam, czy mozna tak przyrządzić pałki z kurczaka? I czy marynatę ścieramy przed pieczeniem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, można w ten sposób przygotować pałeczki, marynata pozostaje na mięsku :)

      Usuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)