Soczysty kurczak marynowany w maślance- składniki:
* 1 mniejszy kurczak (mój miał 1,5 kg)
* 500 ml maślanki
* 3 ząbki czosnku
* 2 łyżki oleju
* 1 płaska łyżeczka soli
* pół łyżeczki pieprzu
* 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
* 1 płaska łyżeczka soli
* pół łyżeczki pieprzu
* 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
* pół łyżeczki ostrej papryki mielonej
Wykonanie:
Do miski wlać maślankę, dodać sól, pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę i wszystkie pozostałe przyprawy, wymieszać. Do tak przygotowanej marynaty włożyć kurczaka i wszystko wymieszać tak, by marynata pokryła mięso. Miskę z mięsem wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Mięso przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 160'C i piec kurczaka 35 minut, po tym czasie odwrócić go na drugą stronę i piec jeszcze 30 minut.
Do miski wlać maślankę, dodać sól, pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę i wszystkie pozostałe przyprawy, wymieszać. Do tak przygotowanej marynaty włożyć kurczaka i wszystko wymieszać tak, by marynata pokryła mięso. Miskę z mięsem wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Mięso przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 160'C i piec kurczaka 35 minut, po tym czasie odwrócić go na drugą stronę i piec jeszcze 30 minut.
Pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńFantastycznie to wygląda, kompozycja i cała reszta na wysokim smacznym poziomie
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWitam, czy mozna tak przyrządzić pałki z kurczaka? I czy marynatę ścieramy przed pieczeniem?
OdpowiedzUsuńOczywiście, można w ten sposób przygotować pałeczki, marynata pozostaje na mięsku :)
UsuńAż mam ochotę schrupać nie dzieląc się z nikim. Już wiem co dzisiaj będę robić na obiad. Dziękuję , bardzo fajny blog ;)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńSuper blog, zostaję na dłużej :)
OdpowiedzUsuń