OMLET JAJECZNY Z WARZYWAMI

Omlet jajeczny z warzywami to propozycja na pyszne i sycące śniadanie. Tak naprawdę do omletu jajecznego można użyć różne warzywa, na jakie tylko mamy ochotę. Mogą być to pomidorki koktajlowe, szparagi, szpinak, pieczarki, cukinia... możliwości jest tu wiele. Mój omlet przygotowałam z pieczarkami, cebulką, papryką czerwoną i szczypiorkiem. Wyszło smacznie, a takie śniadanie przygotowane jest dosłownie w chwilę. A co ważne, w zależności od kompozycji warzyw, omlet będzie miał za każdym razem inny smak.

Omlet jajeczny z warzywami- składniki:
* 2 jajka
* 4 łyżki mleka
* 1 pieczarka
* 1/4 kawałka z całej cebuli
* 1/4 kawałka z niedużej czerwonej papryki
* 3-4 gałązki szczypiorku
* szczypta soli
* szczypta czarnego mielonego pieprzu
* 1 łyżka masła

Wykonanie:
Pieczarkę, paprykę i cebulę pokroić w małą kostkę. Na patelni rozpuścić masło, podsmażyć pieczarkę z cebulą. Następnie dodać pokrojoną cebulę, ponownie całość podsmażyć.
W miseczce rozklepać całe jajka z dodatkiem mleka, soli, pieprzu i drobno posiekanego szczypiorku. Masę jajeczna wylać na patelnię na podsmażone warzywa. Patelnię zakryć pokrywką. Smażyć omlet pod przykryciem na średnio rozgrzanej płycie grzewczej około 4-5 minut.




2 komentarze:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)

Copyright © Zrób to smacznie , Blogger