RACUCHY NA MAŚLANCE Z BANANEM I KAWAŁKAMI CZEKOLADY

Racuchy na maślance z bananem i kawałkami czekolady przygotowywane są bez grama drożdży. Dodatek maślanki sprawia, że mocno rosną, są puszyste i smaczne. Doskonałe na śniadanie, drugie śniadanie lub podwieczorek. Moja córka je uwielbia i dlatego też piekę je bardzo często, co jakiś czas zmieniając dodatki. Są tak pyszne, że wystarczy je posypać z wierzchu cukrem pudrem, ale można też polać syropem klonowym, miodem czy posmarować ulubioną konfiturą.


Racuchy na maślance z bananem i kawałkami czekolady- składniki
* około 400 g mąki pszennej
* 2 łyżki cukru
* 1 łyżeczka sody (użyłam Skworcu)
* szczypta soli
* 500 ml maślanki
* 2 jajka
* 2 banany
* 80 g mlecznej czekolady
* olej do smażenia

Wykonanie:
Do miski wsypać wszystkie suche składniki, wymieszać. Wbić jajko, wlać maślankę, całość wymieszać przy pomocy rózgi kuchennej, aby ciasto nie miało grudek. Banany i czekolady pokroić w niedużą kostkę, dodać do ciasta i wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej, wylewać na patelnię po łyżce stołowej ciasta na jeden placek. Smażyć na rumiano z obu stron na średnio nagrzanym palniku grzewczym.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)